Najważniejsze zalecenia w diecie łatwostrawnej:
- Spożywaj od 4 do 5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie, o stałych porach.
- Przygotowuj różnorodne, smaczne i atrakcyjne wizualnie posiłki, zachęcające do ich spożycia.
- Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu.
- Spożywaj posiłki o umiarkowanej temperaturze, aby nie podrażniać przewodu pokarmowego. Unikaj spożywania potraw gorących i zimnych.
- Wyklucz z diety produkty długo zalegające w żołądku, wzmagające wydzielanie soku żołądkowego, powodujące wzdęcia oraz bogate w błonnik pokarmowy, np. tłuste produkty, potrawy smażone na tłuszczu, suche nasiona roślin strączkowych, alkohol, ostre przyprawy.
- Stosuj techniki kulinarne, dzięki którym błonnik pokarmowy będzie lepiej tolerowany:
• usuwaj skórki i pestki z warzyw i owoców,
• oddzielaj i usuwaj twarde i zwłókniałe części roślin (np. z fasolki, szparagów czy kalarepy),
• wydłużaj czas gotowania,
• rozdrabniaj, np. przez miksowanie, przecieranie przez sito.
Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie oraz przykładowy jadłospis w diecie łatwostrawnej.
Materiały do pobrania:
Zalecenia – dieta łatwostrawna
0 komentarzy