Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Czy można łączyć pomidora z og...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

2 listopada 2018     czas czytania 2 min
Rosnąca świadomość konsumentów, zainteresowanie jakością produktów, znaczeniem dla zdrowia oraz biodostępnością składników odżywczych, spotyka się z wciąż szeroko rozpowszechnionymi mitami żywieniowymi. Wśród wielu wątpliwości dotyczących właściwego sposobu odżywiania na drodze poszukiwaczy często pojawia się pytanie: „czy można łączyć pomidora z ogórkiem”?

Według danych statystycznych GUS (2013-2016) pomidory dominują w konsumpcji świeżych warzyw w naszym kraju (około 10 kg/osobę/rok), a tuż za nimi na liście popularności figurują ogórki (nieco ponad 6 kg/osobę/rok). Dzieje się tak zapewne dlatego, że zarówno pomidory, jak i ogórki są powszechnie dostępne, należą do warzyw znanych i akceptowanych  przez wszystkie grupy wiekowe, mogą być także spożywane pod wieloma postaciami.

Według Tabel składu i wartości odżywczej żywności pomidor to warzywo o znaczącej zawartości witaminy C, tj. 13,7 mg/100 g produktu, co stanowi 15-30% dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia (RWS). Z kolei ogórek pomimo mniejszych walorów odżywczych doceniany jest za wyjątkowo niską kaloryczność (12kcal/100 g), a w formie nieobieranej cechuje go znacząca ilość witaminy K.

 

Skoro zarówno pomidor, jak i ogórek mają swoje zalety, dlaczego ich łączenie w posiłku budzi wątpliwości?

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, ma znaczenie w powstawaniu (i zrastaniu) tkanki kostnej, zębowej czy kolagenu – głównego białka budulcowego w ludzkim organizmie. Jest niezbędna w zapobieganiu szkorbutowi, podawana profilaktycznie, zwiększa też odporność organizmu na infekcje. Ponadto, witamina C zwiększa wchłanialność żelaza z pożywienia, zwłaszcza pochodzącego z pokarmów roślinnych, przez co zapobiega niedokrwistości. Jako najsilniejszy spośród przeciwutleniaczy witamina C neutralizuje działanie wolnych rodników powodujących uszkodzenie komórek organizmu.

Faktem jest, że zawarta w ogórku askorbinaza – związek z grupy enzymów utleniających – cechuje się działaniem dezaktywującym witaminę C w optymalnym dla niego (pH 5,6) środowisku. Enzym ten uwalnia się i aktywuje na skutek niszczenia struktury komórkowej, tj. krojenia, szatkowania produktu będącego jego źródłem.  Efekt działania askorbinazy jest z reguły krótkotrwały, ponieważ enzym ten po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy, gdzie “nie zagraża” już spożytej witaminie C.

Obniżenie wartości pH zmniejsza efekt askorbinazy, co można osiągnąć już na talerzu poprzez dodanie do potrawy soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego. I tak surówki i sałatki z udziałem pomidora i ogórka są bardzo popularne na wielu szerokościach geograficznych na całym świecie. Sałatka szopska, charakterystyczny specjał kuchni bułgarskiej, składa się z ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz solankowego sera owczego. Sałatka grecka, sztandarowe danie kuchni śródziemnomorskiej, na dobre zagościła też w naszym kraju.

Skupiając się zanadto na „zakazanym” połączeniu pomidora i ogórka, możemy wyrządzić sobie więcej krzywdy niż pożytku. Niekorzystne bowiem działanie askorbinazy może dotyczyć szerszej grupy, niejednokrotnie bardziej obfitujących w witaminę C warzyw i owoców, np.: papryki, jarmużu, brokuła, kalafiora, kapusty,  brukselki, kalarepy czy porzeczek, truskawek, cytrusów, etc.  Należy pamiętać, że na niską stabilność witaminy C wpływa nie tylko zawarta w ogórku askorbinaza, ale także dostępność tlenu atmosferycznego, promieniowanie ultrafioletowe, podwyższona temperatura czy obecność metali ciężkich.

Według WHO, spożycie warzyw i owoców powinno wynosić́ co najmniej 400 g/dzień/osobę dorosłą, podczas gdy w Polsce w latach 2013-2016 dzienne spożycie warzyw świeżych i przetworzonych wyniosło 160 g,  oraz 117 g owoców i ich przetworów, co łącznie daje 277 g/osobę̨/dzień́.

Różnorodność i odpowiednia ilość warzyw i owoców dostarczanych w diecie zapewnia prawidłowe spożycie większości mikroskładników odżywczych i błonnika pokarmowego. Korzyści wynikające ze spożycia owoców i warzyw nie mogą być przypisane pojedynczym składnikom bądź ich mieszaninie i substancjom bioaktywnym. Dlatego też mówi się o tych produktach jako o kategorii, a nie w kontekście składników odżywczych.

Podsumowując: odpowiednia ilość i różnorodność warzyw i owoców pozwala łączyć w diecie pomidora z ogórkiem.

 

  1. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2017. Warszawa.
  2. WHO 2014: European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020. Regional Committee for Europe 64th Session Copenhagen, Denmark; 2014. 15–18 September.[online]. [przeglądany 16.10.2018]. Dostępny w: http://www.euro.who.int/__data/as-sets/pdf_file/0008/253727/64wd14e_FoodNutAP_140426.pdf
  3. Grzelakowska A. , Cieślewicz J., Łudzińska M. The dynamics of vitamin C content in fresh and processed cucumber (Cucumis sativus L.) Chem. Ddact. Ecol. Metro L.; 2013. 18(1-2):97-102.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

To może Cię zainteresować