Plik do pobrania poniżej.
Plik do pobrania poniżej.
Jako główne cele wdrażania polityki żywieniowej w szkołach w krajach europejskich wymieniane są: poprawa żyw...
Sklepiki szkolne – najczęstsze pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26&nbs...
Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach – najczęściej zadawane pytania w kontekście wymagań rozpo...
Żywienie zbiorowe w placówkach oświatowych (w przedszkolach, szkołach) powinno być prowadzone z zachowani...
Jednym z narzędzi wspomagających poprawę żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych jest Rozporz...
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młod...
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne...
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane ...
Tłuszcz jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Jednak nie wszys...
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zaw...
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywno...
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywo...