Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Dlaczego jogurty zawierają wię...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

16 lipca 2018     czas czytania 2 min
Jogurty naturalne to produkty powstałe w procesie fermentacji mleka z wykorzystaniem żywych kultur bakterii jogurtowych z gatunków Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus. Jogurty produkowane są nie tylko z mleka, ale często stosowanym dodatkiem jest również mleko w proszku. Mleko i naturalne produkty mleczne stanowią istotny element zdrowej i zbilansowanej diety.

 

Jogurty są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Zawartość wapnia w tego typu produktach (niewzbogaconych w wapń) wynosi 106-170 mg/100 g. Jeden kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 150 g) realizuje 25,5% zapotrzebowania dziennego na ten składnik mineralny. W zależności od składu, jogurty różnią się między sobą wartością odżywczą: ilością białka, tłuszczów i węglowodanów.

Na rynku spożywczym dostępne są różne jogurty. Najprościej możemy je podzielić na naturalne i owocowe oraz na gęste i płynne. Wyróżniamy między innymi: jogurty naturalne, greckie, owocowe, deserowe (czekoladowe, z chrupkami, z dodatkami zbożowymi), serki homogenizowane. 

 

Co zawiera jogurt?

Zgodnie z danymi zawartymi w tabelach wartości odżywczej, wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosi średnio 60 kcal/100 g produktu. Zawartość białka wynosi 4,3 g/100 g, a węglowodanów ogółem 6,2 g/100 g, z czego laktoza stanowi ich większość (3,2 g/100 g), zaś resztę – sacharoza (1,0 g/100 g).

Do jogurtów owocowych i deserów na bazie jogurtu często dodawany jest cukier (sacharoza), dlatego niektóre z nich mają wyższą zawartość węglowodanów.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Wierzejska R. i wspól. oceniono, że średnia zawartość węglowodanów ogółem w produktach mlecznych wynosiła 11 g/100 g. Największą ilość węglowodanów zawierały desery mleczne (średnia 14,7 g/100 g), a najmniejszą kefiry (średnia 6 g/100 g). Warto zatem wybierać jogurty o najprostszym składzie, czyli te naturalne, bez dodatku cukru i substancji dodatkowych. Warto nadmienić, że zmiany ilości węglowodanów i białka w poszczególnych produktach mogą również wynikać z intensywności procesu fermentacji mleka. Aktywność drobnoustrojów podczas fermentacji wpływa bowiem na składniki mleka, m.in. na częściowy rozkład laktozy czy zwiększenie ilości wolnych aminokwasów.

 

Przykład:

  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu (100 g): energia: 60 kcal; Białko: 4,3 g; Tłuszcz: 2g; węglowodany, w tym laktoza: 4,6 g; sacharoza: 1 g.
  • Jogurt morelowy z 1,5% tłuszczu(100 g): energia: 60 kcal; Białko:3,7 g Tłuszcz: 1,5 g; węglowodany, w tym: laktoza: 5 g; sacharoza: 2,4 g.
  • Jogurt śmietankowy truskawkowy 8% tłuszczu(100 g): energia: 139 kcal; Białko: 2,3 g; Tłuszcz: 8,5g; węglowodany w tym: laktoza: 3,2 g; sacharoza: 10 g.
  1. Mojka K.: Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych. Problemy Higieny i Epidemiologii; 2013. 94.4: 722-729.
  2. Borek-Wojciechowska R.: Wybrane produkty mleczne i ich znaczenie dla organizmu człowieka. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2007. 1: 52-55.
  3. Wierzejska R., Siuba-Strzelińska M., Jarosz M.: Evaluation of dairy products available on the Polish market in the context of nutrient profiles. Clear arguments for reformulation of foodstuffs. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2017. 68.1.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?

To może Cię zainteresować