Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z brokułem i jajkiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem



Kaloryczność 1 porcji: 297 kcal

  • Białko: 18,2 g
  • Tłuszcz: 17,3 g
  • Węglowodany: 18,4 g
  • Błonnik: 5,8 g

Składniki:

  • 1/2 torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką
  • 1/2 brokuła
  • garść pomidorków koktajlowych (ok. 10 sztuk)
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki pestek dyni

Sos jogurtowy:

  • 1 mały jogurt naturalny (180 g)
  • 1/3 drobno startego ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Na talerzu wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła oraz pokrojone pomidorki.
2. Doprawić wszystko solą, pieprzem.
3. Ułożyć połówki ugotowanych jajek.
4. Składniki sosu dokładnie wymieszać w miseczce.
5. Sałatkę polać sosem i posypać pestkami dyni.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje