Sałatka z brokułem i jajkiem

Składniki: - 1/2 torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką - 1/2 brokuła - garść pomidorków koktajlowych (ok. 10 sztuk) - 2 jajka na twardo - 2 łyżki pestek dyni Sos jogurtowy: - 1 mały jogurt naturalny (180 g) - 1/3 drobno startego ząbka czosnku - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Na talerzu wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła oraz pokrojone pomidorki.
2. Doprawić wszystko solą, pieprzem.
3. Ułożyć połówki ugotowanych jajek.
4. Składniki sosu dokładnie wymieszać w miseczce.
5. Sałatkę polać sosem i posypać pestkami dyni.

Kaloryczność 1 porcji: 297 kcal
Białko: 18,2 g
Tłuszcze: 17,3 g
Węglowodany: 18,4 g
Błonnik: 5,8 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje