Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy wspólnie określić harmonogram posiłków i zachęcać do realizacji tego planu. Pominięty posiłek to zmniejszona ilość składników odżywczych w całodniowym rozrachunku energetyczno-odżywczym.

Dokonuj regularnych zakupów – zaplanowane posiłki wymagają składników, z których powstanie danie. Częste zakupy zmniejszą ryzyko nadwyrężenia układu kostno-szkieletowego przy noszeniu, co się zdarza w przypadku zakupów robionych rzadziej, ale większych. Dodatkowo, zakupy to zwiększenie aktywności fizycznej. 

Staraj się urozmaicać potrawy, komponuj dania z różnych produktów w obrębie danych grup. Im bardziej urozmaicona dieta, tym mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Warto również eksperymentować w kuchni, co pokazuje nowe możliwości wykorzystania tradycyjnych produktów. Dieta seniorów to potrawy lekkostrawne i delikatne dla przewodu pokarmowego, uwzgledniające możliwość wystąpienia zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu. Preferowane jest gotowanie (w wodzie, na parze), duszenie, pieczenie (bez dodatku tłuszczu). Przygotowując menu, należy wziąć pod uwagę możliwość gryzienia, czyli – w miarę potrzeby – potrawy miękkie (np. gotowane warzywa), musy, mielone (orzechy, nasiona), mięsa w sosie (wilgotne dania, które nie podrażnią przełyku i jamy ustnej w trakcie gryzienia i połykania). Ważną kwestią jest atrakcyjność potraw, które poprzez swoją wizualność będą stanowiły zachętę dla osób z obniżonym łaknieniem.

Nie bój się nowości – może warto odkryć coś innego, coś nowego… Olej lniany do smarowania pieczywa zamiast masła i margaryny? Komosa ryżowa do obiadu? Tofu pieczone na kolację? Dlaczego nie?!

Zaszalej! Urozmaicaj!

Czytaj etykiety!

Zapraszamy do eksperymentów – poznaj nowe smaki i przepisy.

Inne nowości z kategorii ABC Żywienia: