Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Makaron z brokułem i szpinakiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Makaron z brokułem i szpinakiem

Makaron z brokułem i szpinakiem



Kaloryczność 1 porcji: 361 kcal

  • Białko: 16,9 g
  • Tłuszcz: 13,9 g
  • Węglowodany: 47,1 g

Składniki:  

  • 1 szklanka makronu pełnoziarnistego penne (50 g)
  • 5 różyczek brokułu (100 g)
  • 2 garście szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  3. Brokuł umyć, oddzielić różyczki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać patelnię.
  4. Szpinak umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Pod koniec podsmażania brokułu dodać liście szpinaku.
  5. Ugotowany makaron dodać do warzyw i wymieszać.
  6. Dodać skórkę z cytryny, parmezan oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  7. Przed podaniem posypać nasionami słonecznika (wcześniej można je uprażyć), udekorować listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny.

Autor: Małgorzata Dziekońska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje