Makaron z brokułem i szpinakiem

Przepis na 1 porcję     Składniki:   - 1 szklanka makronu pełnoziarnistego penne (50 g) - 5 różyczek brokułu (100 g) - 2 garście szpinaku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 2 łyżki parmezanu - 1 łyżeczka nasion słonecznika - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z cytryny - szczypta soli i pieprzu - kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

 

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  3. Brokuł umyć, oddzielić różyczki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać patelnię.
  4. Szpinak umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Pod koniec podsmażania brokułu dodać liście szpinaku.
  5. Ugotowany makaron dodać do warzyw i wymieszać.
  6. Dodać skórkę z cytryny, parmezan oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  7. Przed podaniem posypać nasionami słonecznika (wcześniej można je uprażyć), udekorować listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny.

 

Kaloryczność 1 porcji: 361 kcal

Białko: 16,9 g

Tłuszcz: 13,9 g

Węglowodany: 47,1 g

 

Autor: Małgorzata Dziekońska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje