Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | W strączkowych siła!

W strączkowych siła!

19 kwietnia 2017     czas czytania < 1
Potrawy z nasion roślin strączkowych, jak fasola, soja, bób, soczewica, są dobrym źródłem białka i stanowią cenny składnik diety. Dlatego wprowadź je do diety swojego dziecka.  

Zalety nasion roślin strączkowych

  • Zawierają duże ilości białka o wysokiej wartości biologicznej. Najbardziej pełnowartościowymi pod względem składu aminokwasów są białka sojowe, które mogą nawet częściowo zastępować białka mięsa.

  • Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, który m.in. reguluje pracę jelit.

  • Są źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, fosforu i wapnia.

  • Urozmaicają dietę, stanowiąc dobrą alternatywę dla produktów mięsnych.

Prawidłowe przygotowanie nasion roślin strączkowych

Przygotowując dania z nasion roślin strączkowych, pamiętaj o ich odpowiedniej obróbce. Przed gotowaniem suche nasiona należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin celem wymycia substancji antyodżywczych. Nie należy jednak ich moczyć dłużej niż 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Namoczone nasiona gotuj w świeżej wodzie: pierwsze 10 minut intensywnie, a następnie „na mniejszym ogniu”, pod przykryciem do uzyskania miękkości. Taka obróbka poprawia sprawność oraz zmniejsza zawartość substancji wzdymających.

Smaczne pomysły na przyrządzenie nasion roślin strączkowych…

Możesz z nich przyrządzić zupę, zrobić puree, czy gotowane dodawać do sałatek. Z soczewicy czy ciecierzycy możesz zrobić pastę do kanapek lub nadzienie do pierogów, fasolę możesz udusić z innymi warzywami, a bób podawać bez skórki jako przekąskę.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | W strączkowych siła!

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | W strączkowych siła!

To może Cię zainteresować