Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć
Wyszukiwarka

Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

Autor

Lekkie, zwiewne ubrania podczas lata uwidaczniają każde niedoskonałości sylwetki, a zwłaszcza oponkę na brzuchu. Nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również wzdęcia mogą być przyczyną widocznego brzucha, nawet u osoby o szczupłej sylwetce. Jak unikać wzdęć? 
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

 

Uwidoczniony brzuch to zmora niejednej osoby. Problem ten dotyczy nie tylko osób z nadmierną masą ciała. Przyczyną zwiększonego obwodu pasa, a tym samym wystającego brzucha, mogą być również wzdęcia, czyli gromadzenie się nadmiernej ilości gazów w jelitach. Dyskomfort związany ze wzdęciami szczególnie obserwowany jest podczas lata, gdy lekkie ubrania bardziej eksponują widoczny brzuszek, a i z dietą bywa też różnie. Jedzenie poza domem, w pośpiechu, przejadanie się czy po prostu zmiana diety – mogą przyczynić się do występowania tego problemu.

 

Złote zasady zapobiegające wzdęciom

Realizacja zaleceń zdrowego żywienia oraz kilku dodatkowych zasad – które zapobiegają gromadzeniu się w jelitach nadmiaru gazów, a tym samym występowaniu wzdęć – pozwala na ograniczenie występowania tej dolegliwości. W tym celu w codziennym żywieniu warto:

 

  1. Jadać często a mało, najlepiej 4-5 posiłków w ciągu dnia. Regularne spożywanie mniejszych porcji jedzenia zapobiega konsumpcji zbyt dużych objętościowo posiłków. Gdy do naszego przewodu pokarmowego pokarm „wpada” zbyt szybko i jest go za dużo, układ trawienny nie jest w stanie prawidłowo go strawić. Niestrawione resztki pokarmu trafiające do jelita grubego pod wpływem bakterii ulegają procesom fermentacyjnym. W efekcie wytwarzane są duże ilości gazów, co może również zakończyć się epizodami biegunek.
  2. Dokładnie i powoli przeżuwać pokarmy. Posiłki należy spożywać bez pośpiechu, a nawet podczas konsumpcji warto liczyć do 5 przy każdym kęsie, co również spowolni spożywanie posiłku. Istotne jest również jedzenie z zamkniętymi ustami, by nie połykać zbyt dużej ilości powietrza, nasilającego wzdęcia.
  3. Powoli pić płyny oraz unikać napojów gazowanych. To kolejny krok zapobiegający dostawaniu się do układu trawiennego zbędnego powietrza. Dwutlenek węgla zawarty w napojach gazowanych jest zbędnym gazem i również gromadzi się w jelitach. Wskazane również jest unikanie gotowych soków owocowych, one również nasilają wzdęcia brzucha, ze względu na zawartość sorbitolu i fruktozy, a więc cukrów, które mocno fermentują w jelicie grubym, tworząc sporą ilość gazów. Jako płyny należy wybierać wodę niegazowaną, słabe napary herbat lub ziół, pomocnych przy wzdęciach.
  4. Skupić się na jedzeniu. Całą uwagę należy poświęcić konsumpcji posiłku. W czasie jedzenia należy unikać rozmów, nie należy oglądać telewizji, pracować przy komputerze czy czytać gazety. Chroni to przed zjadaniem zbyt dużych ilości pożywienia i połykania „dodatkowego powietrza”.
  5. Unikać żucia gumy, ssania twardych cukierków, które też sprzyjają połykaniu powietrza. Zawierają również sorbitol nasilający tworzenie gazów.
  6. Wyeliminować spożycie słodyczy i cukru. Cukry proste zawarte m.in. w słodyczach nasilają fermentację jelitową, a w konsekwencji występowanie wzdęć.
  7. Ograniczyć spożycie produktów tłustych i ciężkostrawnych, które utrudniają pracę układu trawiennego i nasilają tworzenie się gazów. Niewskazane są posiłki bardzo bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy. Wówczas kwas solny i kwasy tłuszczowe nie są w stanie zrównoważyć ilości wodorowęglanów zawartych w soku trzustkowym i żółci, co przyczynia się do powstawania wzdęć. Warto sięgać po posiłki gotowane, gotowane na parze, duszone oraz grillowane.
  8. Wyeliminować na kilka dni mleko krowie, zamieniając je na napoje sojowe, ryżowe albo fermentowane napoje mleczne – jak jogurty, kefiry, maślanki. Należałoby w ten sposób sprawdzić, czy wzdęcia nie są przyczyną nietolerancji laktozy – cukru zawartego w mleku.
  9. Unikać produktów gazotwórczych, jak groch, fasola, cebula, brokuł, brukselka, kalafior, kalarepa i inne warzywa z rodziny kapustnych. Nieprzyjemny zapach gazów oraz ich nadmiar mogą też prowokować sery pleśniowe oraz zbyt duże spożycie jaj.
  10.  Zrezygnować z konsumpcji alkoholu, a szczególnie bezwzględnie piwa, nasilającego tworzenie dużej ilości gazów.
  1. Jarosz M., Dzieniszewski J.: Gazy jelitowe. Wydawnictwo PZWL. Warszawa; 2005.
  2. Jarosz M.: Praktyczny podręcznik Dietetyki, Wydawnictwo IŻŻ. Warszawa; 2010.

0 komentarzy