PRODUKTY ZALECANE | PRODUKTY NIEWSKAZANE |
MIĘSO I PRZETWORY | |
w ograniczonych ilościach: drób, wołowina, wieprzowina – chude części | wędliny, podroby, konserwy, galarety, wywary z mięsa i kości, dziczyzna |
RYBY I OWOCE MORZA | |
sandacz, dorsz, mintaj | sardynki, szproty, śledzie, owoce morza, ryby wędzone, galarety, konserwy |
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE | |
mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy lub półtłusty ser biały | tłusty ser biały, ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, mascarpone |
TŁUSZCZE | |
oleje roślinne, orzechy, pestki dyni i słonecznika | smalec, słonina, masło |
OWOCE | |
prawie wszystkie | rabarbar |
WARZYWA | |
wszystkie |
|
NAPOJE | |
woda źródlana, woda mineralna, kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe, soki warzywne | słodzone napoje |
INNE | |
wino, miód, dżemy – w ograniczonych ilościach | alkohol, kakao, marynaty, ostre przyprawy |
Wiesz już, co jeść i pić, zmagając się z dną moczanową, teraz – jak to robić…
- Spożywaj 4–5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach 3–4-godzinnych.
- Ostatni posiłek zjadaj 3–4 godziny przed snem – zapobiegniesz w ten sposób gromadzeniu nadmiernych ilości kwasu moczowego w nocy.
- Wypijaj minimum 2 litry płynów w ciągu dnia. Staraj się pić po posiłkach i przed snem – ułatwi to wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
- Wykorzystuj sposoby obróbki termicznej niewymagające dodatku tłuszczów. Dlatego lepiej nie smażyć. Gotowanie w dużej ilości wody zmniejszy zawartość puryn w produktach.
- Utrzymuj prawidłową masę ciała! Dna moczanowa częściej dotyka osoby borykające się z jej nadmiarem! Unikaj jednak gwałtownych spadków masy ciała, czyli odchudzaj się z głową, w spokojnym tempie!
Kilka informacji o dnie moczanowej
Dna moczanowa – inaczej skaza moczanowa lub podagra – to rodzaj zapalenia stawów spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Krążący po organizmie kwas moczowy ma tendencję do gromadzenia się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe. W konsekwencji prowadzi to do postawania stanów zapalnych, a co za tym idzie dolegliwości bólowych, zaburzeń funkcjonowania nerek i powstawania kamieni w drogach moczowych.
Choroba charakteryzuje się różną intensywnością objawów. Okresy całkowicie pozbawione uciążliwych objawów przeplatają się z czasem silnych napadów bólowych spowodowanych ostrym stanem zapalnym, które mogą przeistoczyć się w przewlekły stan zapalny lub odwrotnie.
Pamiętaj! Nawet jeśli dolegliwości bólowe ustąpią – nadal stosuj dietę niskopurynową!
Więcej na ten temat znajdziesz w artykule pt.: Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety.
0 komentarzy