Hummus z burakiem

Przepis na 2 porcje   Składniki: - 200 g suchej ciecierzycy - 1 burak - 2 łyżki pasty sezamowej tahini - sok z  ½ cytryny - 1 ząbek czosnku - szczypta soli, pieprzu - świeże warzywa: 2 marchewki, duża czerwona papryka, 2 ogórki gruntowe

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na minimum 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie (przez około 1,5 godziny).
  2. Buraka umyć, pokroić na 4-6 mniejszych części i zawinąć w folę aluminiową (nie obierać go ze skórki). Buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 1,5 godziny.
  3. Ugotowaną ciecierzycę, ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać upieczone i ostudzone cząstki buraka (bez skóry), pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.

Gotową pastę podawać ze słupkami świeżych warzyw.

 

Kaloryczność 1 porcji: 255 kcal

Białko: 13 g

Tłuszcz: 9 g

Węglowodany: 35 g

 

Autor przepisu: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).