Hummus z burakiem

Przepis na 2 porcje   Składniki: - 200 g suchej ciecierzycy - 1 burak - 2 łyżki pasty sezamowej tahini - sok z  ½ cytryny - 1 ząbek czosnku - szczypta soli, pieprzu - świeże warzywa: 2 marchewki, duża czerwona papryka, 2 ogórki gruntowe

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na minimum 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie (przez około 1,5 godziny).
  2. Buraka umyć, pokroić na 4-6 mniejszych części i zawinąć w folę aluminiową (nie obierać go ze skórki). Buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 1,5 godziny.
  3. Ugotowaną ciecierzycę, ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać upieczone i ostudzone cząstki buraka (bez skóry), pastę sezamową, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.

Gotową pastę podawać ze słupkami świeżych warzyw.

 

Kaloryczność 1 porcji: 255 kcal

Białko: 13 g

Tłuszcz: 9 g

Węglowodany: 35 g

 

Autor przepisu: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje