Kremowa zupa z brokułów z serem feta

Przepis na 4 porcje   Składniki: - 1 cały brokuł (500 g) - 1 por lub jedna cebula - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 l wody - 2 łyżki płatków migdałowych - 4 plastry sera feta - 4 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta soli i pieprzu - liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

 

  1. Pora/cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Oddzielić różyczki brokułu, dokładnie umyć i wysuszyć.
  3. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.
  4. Brokuł i marchew dodać do garnka i podsmażyć.
  5. Wlać wodę, przykryć garnek i poczekać, aż całość się zagotuje i warzywa będą miękkie.
  6. Po ugotowaniu zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Zmiksować blenderem ręcznym.
  8. Podawać z jedną łyżką jogurtu naturalnego i jednym plastrem sera feta.
  9. Posypać płatkami migdałowymi.

 

Kaloryczność 1 porcji: 190 kcal

Białko: 10 g

Tłuszcz: 14,4 g

Węglowodany: 8,2 g

 

Autor: Małgorzata Dziekońska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje