Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kremowa zupa z brokułów z serem feta
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Kremowa zupa z brokułów z serem feta

Kremowa zupa z brokułów z serem feta



Kaloryczność 1 porcji: 190 kcal

  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 14,4 g
  • Węglowodany: 8,2 g

Składniki (4 porcje):

  • 1 cały brokuł (500 g)
  • 1 por lub jedna cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 plastry sera feta
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Pora/cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Oddzielić różyczki brokułu, dokładnie umyć i wysuszyć.
  3. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.
  4. Brokuł i marchew dodać do garnka i podsmażyć.
  5. Wlać wodę, przykryć garnek i poczekać, aż całość się zagotuje i warzywa będą miękkie.
  6. Po ugotowaniu zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Zmiksować blenderem ręcznym.
  8. Podawać z jedną łyżką jogurtu naturalnego i jednym plastrem sera feta.
  9. Posypać płatkami migdałowymi.

Autor: Małgorzata Dziekońska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje