3 filmy dla realizatorów żywienia w przedszkolach i szkołach z przepisami na smaczne i zdrowe potrawy:
Potrawka z warzyw i ciecierzycy, z kaszą pęczak i prostą surówką z pomidorów:
Przepis na 10 porcji:
Potrawka z warzyw i ciecierzycy
- ciecierzyca, suche nasiona – 300 g
- pomidory – 1300 g
- marchew – 300 g
- cukinia – 500 g
- cebula – 200 g
- czosnek – 50 g
- olej rzepakowy – 70 g
- przeprawy: słodka papryka, oregano, bazylia, pieprz czarny – wedle uznania, sól – bardzo oszczędnie
- natka pietruszki do posypania – wedle uznania
Kasza pęczak
kasza jęczmienna pęczak, sucha – 600 g
Surówka z pomidorów
- pomidory – 1300 g
- cebula – 150 g
- zioła i przyprawy: bazylia świeża lub suszona, pieprz świeżo zmielony – wedle uznania
Sposób przygotowania:
- ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez ok. 12 godzin, namoczoną ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (może to trwać 1-1,5 godziny), po ugotowaniu odcedzić
- pomidory, marchew i cukinię umyć i osuszyć
- marchew obrać ze skórki, a cebulę i czosnek z łupinek
- pomidory i cukinię pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę
- cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać marchew i cukinię, następnie dusić przez chwilę aż marchew delikatnie zmięknie
- dodać pomidory, ciecierzycę oraz przyprawy i dusić przez ok. 10 minut
- natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać
- potrawkę przed podaniem posypać natką pietruszki
- kaszę pęczak przepłukać, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości
- pomidory na surówkę umyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka, warzywa delikatnie wymieszać doprawiając pieprzem i bazylią
Zielona pasta z soczewicy
Przepis na 10 porcji:
- soczewica zielona, sucha – 100 g
- ogórki kiszone – 100 g
- marchew – 45 g
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 20 g
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kumin – wedle uznania
- dodatki: pieczywo razowe, dowolne warzywa, kiełki
Sposób przygotowania:
- soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w nowej wodzie do miękkości z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, po ugotowaniu wyjąć listki laurowe i ziele angielskie
- marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- ugotowaną soczewicę, ogórki kiszone, marchew, oliwę lub olej rzepakowy i kumin umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę
- pastę z soczewicy podawać z pieczywem razowym oraz dodatkiem surowych warzyw i kiełków
Wskazówki dodatkowe:
- zamiast soczewicy zielonej można użyć czerwonej lub brązowej, warto pamiętać, że soczewica czerwona wymaga krótszego czasu gotowania
- podczas rozdrabniania ogórków uwalnia się z nich sok, można go odsączyć – wówczas pasta będzie gęstsza lub wymieszać razem ze składnikami by uzyskać rzadszą konsystencję pasty
- do pasty można dodać inne przyprawy – wedle upodobania
Pudding kakaowo-gryczany
Przepis na 10 porcji:
- kasza gryczana, sucha – 330 g
- banan – 240 g
- mleko 2% tłuszczu – 360 ml
- kakao naturalne – 30 g
- miód pszczeli – 50 g
- sok z cytryny – 18 ml
- cynamon – wedle uznania
- do dekoracji: dowolne owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
- kaszę przepłukać, ugotować do miękkości w niesolonej wodzie, pozostawić do przestudzenia
- banany umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki
- ugotowaną kaszę, banany, mleko, kakao, miód, sok z cytryny i cynamon zmiksować na gładką masę
- gotowe porcje puddingu przed podaniem udekorować umytymi owocami, w razie potrzeby pokrojonymi na mniejsze cząstki
Wskazówki dodatkowe:
- można użyć kaszy gryczanej prażonej lub kaszy gryczanej niepalonej – ta druga jest delikatniejsza w smaku i dla wielu dzieci może być bardziej akceptowalna
- zamiast mleka można użyć napoju roślinnego wzbogaconego w wapń
Smacznego gotowania!