Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Filmy z przepisami na smaczne potrawy
Wyszukiwarka
Home 9 Żywienie w placówkach edukacyjnych 9 Filmy z przepisami na smaczne potrawy

Filmy z przepisami na smaczne potrawy

Autor

Zapraszamy do obejrzenia filmów z ciekawymi przepisami na zdrowe i smaczne dania.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Filmy z przepisami na smaczne potrawy

3 filmy dla realizatorów żywienia w przedszkolach i szkołach z przepisami na smaczne i zdrowe potrawy:

 

Potrawka z warzyw i ciecierzycy, z kaszą pęczak i prostą surówką z pomidorów:

Przepis na 10 porcji:

Potrawka z warzyw i ciecierzycy

  • ciecierzyca, suche nasiona – 300 g
  • pomidory – 1300 g
  • marchew – 300 g
  • cukinia – 500 g
  • cebula – 200 g
  • czosnek – 50 g
  • olej rzepakowy – 70 g
  • przeprawy: słodka papryka, oregano, bazylia, pieprz czarny – wedle uznania, sól – bardzo oszczędnie
  • natka pietruszki do posypania – wedle uznania 

Kasza pęczak

kasza jęczmienna pęczak, sucha – 600 g 

Surówka z pomidorów

  • pomidory – 1300 g
  • cebula – 150 g
  • zioła i przyprawy: bazylia świeża lub suszona, pieprz świeżo zmielony – wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez ok. 12 godzin, namoczoną ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (może to trwać 1-1,5 godziny), po ugotowaniu odcedzić
  2. pomidory, marchew i cukinię umyć i osuszyć
  3. marchew obrać ze skórki, a cebulę i czosnek z łupinek
  4. pomidory i cukinię pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę
  5. cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać marchew i cukinię, następnie dusić przez chwilę aż marchew delikatnie zmięknie
  6. dodać pomidory, ciecierzycę oraz przyprawy i dusić przez ok. 10 minut
  7. natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać
  8. potrawkę przed podaniem posypać natką pietruszki
  9. kaszę pęczak przepłukać, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości
  10. pomidory na surówkę umyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka, warzywa delikatnie wymieszać doprawiając pieprzem i bazylią

Zielona pasta z soczewicy

Przepis na 10 porcji:

  • soczewica zielona, sucha – 100 g
  • ogórki kiszone – 100 g
  • marchew – 45 g
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 20 g
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kumin – wedle uznania
  • dodatki: pieczywo razowe, dowolne warzywa, kiełki

Sposób przygotowania:

  • soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w nowej wodzie do miękkości z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, po ugotowaniu wyjąć listki laurowe i ziele angielskie
  • marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • ugotowaną soczewicę, ogórki kiszone, marchew, oliwę lub olej rzepakowy i kumin umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę
  • pastę z soczewicy podawać z pieczywem razowym oraz dodatkiem surowych warzyw i kiełków

Wskazówki dodatkowe:

  • zamiast soczewicy zielonej można użyć czerwonej lub brązowej, warto pamiętać, że soczewica czerwona wymaga krótszego czasu gotowania
  • podczas rozdrabniania ogórków uwalnia się z nich sok, można go odsączyć – wówczas pasta będzie gęstsza lub wymieszać razem ze składnikami by uzyskać rzadszą konsystencję pasty
  • do pasty można dodać inne przyprawy – wedle upodobania

Pudding kakaowo-gryczany

Przepis na 10 porcji:

  • kasza gryczana, sucha – 330 g
  • banan – 240 g
  • mleko 2% tłuszczu – 360 ml
  • kakao naturalne – 30 g
  • miód pszczeli – 50 g
  • sok z cytryny – 18 ml
  • cynamon – wedle uznania
  • do dekoracji: dowolne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. kaszę przepłukać, ugotować do miękkości w niesolonej wodzie, pozostawić do przestudzenia
  2. banany umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki
  3. ugotowaną kaszę, banany, mleko, kakao, miód, sok z cytryny i cynamon zmiksować na gładką masę
  4. gotowe porcje puddingu przed podaniem udekorować umytymi owocami, w razie potrzeby pokrojonymi na mniejsze cząstki

Wskazówki dodatkowe:

  • można użyć kaszy gryczanej prażonej lub kaszy gryczanej niepalonej – ta druga jest delikatniejsza w smaku i dla wielu dzieci może być bardziej akceptowalna
  • zamiast mleka można użyć napoju roślinnego wzbogaconego w wapń

Smacznego gotowania!

Inne nowości z kategorii Żywienie w placówkach edukacyjnych: