Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Żywienie w placówkach edukacyj.../Filmy z przepisami na smaczne...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Filmy z przepisami na smaczne potrawy

Filmy z przepisami na smaczne potrawy

3 grudnia 2024     czas czytania 3 min
Zapraszamy do obejrzenia filmów z ciekawymi przepisami na zdrowe i smaczne dania.

3 filmy dla realizatorów żywienia w przedszkolach i szkołach z przepisami na smaczne i zdrowe potrawy:

 

Potrawka z warzyw i ciecierzycy, z kaszą pęczak i prostą surówką z pomidorów:

Przepis na 10 porcji:

Potrawka z warzyw i ciecierzycy

  • ciecierzyca, suche nasiona – 300 g
  • pomidory – 1300 g
  • marchew – 300 g
  • cukinia – 500 g
  • cebula – 200 g
  • czosnek – 50 g
  • olej rzepakowy – 70 g
  • przeprawy: słodka papryka, oregano, bazylia, pieprz czarny – wedle uznania, sól – bardzo oszczędnie
  • natka pietruszki do posypania – wedle uznania 

Kasza pęczak

kasza jęczmienna pęczak, sucha – 600 g 

Surówka z pomidorów

  • pomidory – 1300 g
  • cebula – 150 g
  • zioła i przyprawy: bazylia świeża lub suszona, pieprz świeżo zmielony – wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez ok. 12 godzin, namoczoną ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (może to trwać 1-1,5 godziny), po ugotowaniu odcedzić
  2. pomidory, marchew i cukinię umyć i osuszyć
  3. marchew obrać ze skórki, a cebulę i czosnek z łupinek
  4. pomidory i cukinię pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę
  5. cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać marchew i cukinię, następnie dusić przez chwilę aż marchew delikatnie zmięknie
  6. dodać pomidory, ciecierzycę oraz przyprawy i dusić przez ok. 10 minut
  7. natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać
  8. potrawkę przed podaniem posypać natką pietruszki
  9. kaszę pęczak przepłukać, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości
  10. pomidory na surówkę umyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka, warzywa delikatnie wymieszać doprawiając pieprzem i bazylią

Zielona pasta z soczewicy

Przepis na 10 porcji:

  • soczewica zielona, sucha – 100 g
  • ogórki kiszone – 100 g
  • marchew – 45 g
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 20 g
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kumin – wedle uznania
  • dodatki: pieczywo razowe, dowolne warzywa, kiełki

Sposób przygotowania:

  • soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w nowej wodzie do miękkości z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, po ugotowaniu wyjąć listki laurowe i ziele angielskie
  • marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • ugotowaną soczewicę, ogórki kiszone, marchew, oliwę lub olej rzepakowy i kumin umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę
  • pastę z soczewicy podawać z pieczywem razowym oraz dodatkiem surowych warzyw i kiełków

Wskazówki dodatkowe:

  • zamiast soczewicy zielonej można użyć czerwonej lub brązowej, warto pamiętać, że soczewica czerwona wymaga krótszego czasu gotowania
  • podczas rozdrabniania ogórków uwalnia się z nich sok, można go odsączyć – wówczas pasta będzie gęstsza lub wymieszać razem ze składnikami by uzyskać rzadszą konsystencję pasty
  • do pasty można dodać inne przyprawy – wedle upodobania

Pudding kakaowo-gryczany

Przepis na 10 porcji:

  • kasza gryczana, sucha – 330 g
  • banan – 240 g
  • mleko 2% tłuszczu – 360 ml
  • kakao naturalne – 30 g
  • miód pszczeli – 50 g
  • sok z cytryny – 18 ml
  • cynamon – wedle uznania
  • do dekoracji: dowolne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. kaszę przepłukać, ugotować do miękkości w niesolonej wodzie, pozostawić do przestudzenia
  2. banany umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki
  3. ugotowaną kaszę, banany, mleko, kakao, miód, sok z cytryny i cynamon zmiksować na gładką masę
  4. gotowe porcje puddingu przed podaniem udekorować umytymi owocami, w razie potrzeby pokrojonymi na mniejsze cząstki

Wskazówki dodatkowe:

  • można użyć kaszy gryczanej prażonej lub kaszy gryczanej niepalonej – ta druga jest delikatniejsza w smaku i dla wielu dzieci może być bardziej akceptowalna
  • zamiast mleka można użyć napoju roślinnego wzbogaconego w wapń

Smacznego gotowania!

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Filmy z przepisami na smaczne potrawy

To może Cię zainteresować