Zapotrzebowanie na tłuszcz u osób starszych
Składnik | Zapotrzebowanie |
Tłuszcze ogółem | 25–30% energii (55–65 g/dobę) |
Kwasy tłuszczowe nasycone | < 10% energii |
Izomery trans | < 1% energii |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6 | 4-8% energii |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3; Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA | ALA (kwas alfa-linolenowy) 2 g
200 mg/dobę |
Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 | 5:1 |
Cholesterol | < 300 mg/dobę |
W przypadku osób starszych wiele uwagi poświęca się wielonienasyconym kwasom tłuszczowym EPA i DHA (WNKT) z rodziny omega-3. Dlaczego?
- WNKT chronią komórki mózgu i zapewniają ich dłuższą żywotność, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz triglicerydów.
- Warunkują prawidłowy proces krzepnięcia krwi.
- Chronią przed działaniem wolnych rodników, czyli cząsteczek, które przyśpieszają proces starzenia się wszystkich komórek ciała.
- Chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów, lub zmniejszają bolesność stawów i kończyn.
Głównym źródłem tłuszczu w diecie seniora powinny być:
- ryby morskie (np. łosoś, sardynki, śledź, tuńczyk),
- chude mięsa (drób, indyk, cielęcina, wołowina),
- tłuszcze roślinne (oleje: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek),
- orzechy (włoskie, migdały, brazylijskie, arachidowe, nerkowca).
Wskazówki dietetyczne: Warto pamiętać, że obecnie mamy dostęp do produktów żywnościowych wzbogacanych wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Na półkach sklepowych znajdziemy m.in. jogurty wzbogacane kwasami omega-3 czy jaja.
Jakich tłuszczów należy unikać?
Nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans sprzyja chorobom układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniu tętniczemu, udarom oraz rozwojowi chorób przewlekłych, np. cukrzycy typu 2. Najgorszymi tłuszczami są tłuszcze trans, które bardzo często występują w składzie wielu produktów spożywczych, dlatego że są łatwe w pozyskiwaniu i tanie w produkcji. Nie stwierdzono jakichkolwiek korzyści zdrowotnych ze spożywania produktów zawierających tłuszcze trans, dlatego tak ważne jest, aby unikać wysoko przetworzonych produktów spożywczych, tj.:
- potraw typu fast food,
- chipsów,
- ciastek przemysłowo produkowanych,
- krakersów,
- słodyczy,
- gotowych deserów w proszku,
- gotowych sosów w kostkach lub proszku,
- frytek.
Nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w jadłospisie osoby starszej należy ograniczyć: smalec, masło, śmietanę, tłuste mleko, tłuste sery, tłuste mięsa – boczek, salceson, tłuste kiełbasy, czerwone mięso. Pamiętaj, żeby wybierać chude mięsa!
Wskazówki dietetyczne: Aby zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans:
- usuwaj widoczny tłuszcz z mięs,
- unikaj produktów zawierających w składzie całkowicie lub częściowo utwardzone oleje roślinne oraz olej palmowy,
- usuwaj skórę z mięsa kurczaka, indyka,
- wybieraj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,
- zamiast śmietany wybierz jogurt naturalny do zabielania potraw,
- ogranicz smażenie na rzecz gotowania lub pieczenia.
0 komentarzy