Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Przepis na 6 porcji Składniki: - ½ opakowania twarogu chudego (100 g) - ok. 100 g gotowanego na parze łososia (ok. 150 g surowej ryby) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - ½ opakowania świeżego szpinaku - ½ dojrzałego awokado (ok. 70 g) - 2 łyżki pokrojonych oliwek - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - przyprawy: ostra papryka, świeży koper, pieprz i szczypta soli - 6 kromek chleba razowego

Sposób przygotowania:

 

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Świeży szpinak umyć i poddusić na patelni przez kilka minut. Gdy liście zmiękną, drobno pokroić.
  3. Do miseczki ze szpinakiem dodać twaróg i jogurt naturalny – wszystko ugnieść widelcem.
  4. Rozdrobnić obrane awokado oraz ugotowanego na parze łososia – dodać do całości.
  5. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać oliwki oraz przyprawy.
  6. Gotową pastą posmarować chleb.

Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodać więcej jogurtu naturalnego.

Do kanapek z pastą podać ulubione warzywa.

 

Kaloryczność 1 porcji pasty:  105 kcal

Białko: 7,9 g

Tłuszcz: 7,2 g

Węglowodany: 2,4 g

 

Kaloryczność 1 porcji pasty na kromce chleba razowego: 180 kcal

Białko: 10 g

Tłuszcz: 7,8 g

Węglowodany: 20,4 g

 

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje