
Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado
Składniki(6 porcji):
- twaróg chudy
- 100 g
- łosoś
- 150 g
- jogurt naturalny
- 2 łyżki
- szpinak świeży
- 1/2 opakowania
- awokado
- 70 g
- oliwki pokrojone
- 2 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka
- papryka ostra
- do smaku
- koper świeży
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- sól
- szczypta
- chleb razowy
- 6 kromek
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Świeży szpinak umyć i poddusić na patelni przez kilka minut. Gdy liście zmiękną, drobno pokroić.
- Do miseczki ze szpinakiem dodać twaróg i jogurt naturalny – wszystko ugnieść widelcem.
- Rozdrobnić obrane awokado oraz ugotowanego na parze łososia - dodać do całości.
- Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać oliwki oraz przyprawy.
- Gotową pastą posmarować chleb.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 105 kcal
Białko: 7.9 g
Tłuszcz: 7.2 g
Węglowodany: 2.4 g