Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Pasta twarogowa z łososiem, sz...

Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Składniki(6 porcji):

twaróg chudy
100 g
łosoś
150 g
jogurt naturalny
2 łyżki
szpinak świeży
1/2 opakowania
awokado
70 g
oliwki pokrojone
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
olej rzepakowy
1 łyżeczka
papryka ostra
do smaku
koper świeży
do smaku
pieprz
do smaku
sól
szczypta
chleb razowy
6 kromek

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Świeży szpinak umyć i poddusić na patelni przez kilka minut. Gdy liście zmiękną, drobno pokroić.
  3. Do miseczki ze szpinakiem dodać twaróg i jogurt naturalny – wszystko ugnieść widelcem.
  4. Rozdrobnić obrane awokado oraz ugotowanego na parze łososia - dodać do całości.
  5. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać oliwki oraz przyprawy.
  6. Gotową pastą posmarować chleb.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 105 kcal
Białko: 7.9 g
Tłuszcz: 7.2 g
Węglowodany: 2.4 g