Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu

Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu



Kaloryczność 1 porcji: 385 kcal

  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 52,5 g

Składniki (3 porcje):

  • 6 kromek chleba żytniego razowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe garście orzechów laskowych (40 g)
  • ½ opakowania miękkiego tofu (100 g)
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski lub kostkę. Warzywa podsmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek.
  2. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  3. Pieczywo posmarować pastą.

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje