SAŁATKA „Zdrowa cera”(poprawia zdrowie skóry)
Składniki:
-
4 łyżki płatków owsianych
-
1 łyżka miodu
-
2 jabłka
-
8 łyżek jogurtu naturalnego
-
3 suszone morele
-
sok z połowy cytryny
-
gruszka lub pomarańcza
-
orzechy (dowolne, np. włoskie)
Sposób wykonania:
Płatki owsiane namoczyć w wodzie (około 1 godziny). Morele suszone również namoczyć w wodzie (około 1 godziny). Pozostałe owoce dokładnie umyć. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, gruszkę pokroić bez obierania skórki. Orzechy drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z jogurtem i miodem. Pokropić sokiem z cytryny. Można spożywać np. na śniadanie lub podwieczorek.
SURÓWKA „Morskie opowieści” (poprawia urodę)
Składniki:
-
kasza gryczana – 1 woreczek
-
groszek zielony – ½ puszki
-
ogórek kwaszony – 2 szt.
-
cebulka dymka – 1 szt.
-
makrela wędzona lub tuńczyk – 3 łyżki
-
marchewka – 1 surowa, mała
-
pokrojona natka pietruszki – 1 garść
-
majonez niskotłuszczowy – 1 łyżka
Sposób wykonania:
Kaszę ugotować. Ogórek i dymkę pokroić, marchewkę utrzeć na grubej tarce, groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki połączyć. Dodać trochę pieprzu i łyżkę majonezu niskotłuszczowego.
Można spożywać np. na II śniadanie, kolację lub kiedy przyjdzie ochota.
SAŁATKA „Karaiby” (poprawia urodę)
Składniki:
-
ryż brązowy – 1 woreczek
-
ananas z puszki – 5 plastrów
-
pierś z kurczaka gotowana – 1 szt. mała
-
papryka czerwona surowa – ½ dużej sztuki
-
pokrojona natka pietruszki – 1 garść
-
rodzynki – 2 łyżki
-
majonez niskotłuszczowy – ok. 1 łyżka
Sposób wykonania:
Rodzynki namoczyć w wodzie (około 1 godz.). Ananasy pokroić w kawałki (nie za drobno).
Pokroić paprykę i pierś z kurczaka. Wszystkie składniki wymieszać (zostawić trochę natki pietruszki), dodać trochę majonezu niskotłuszczowego do smaku. Całość posypać odłożoną natką pietruszki.
Można spożywać np. na II śniadanie, kolację lub kiedy przyjdzie ochota.
SAŁATKA „Farmerska” (zdrowa cera)
Składniki:
-
sałata lodowa lub krucha – ½ główki
-
papryka czerwona – ½ szt.
-
cebulka dymka – 2 szt.
-
marchewka – 1 szt.
-
pomidor – 1 średni
-
jajo ugotowane na twardo – 1 szt.
-
jogurt naturalny – 1 op. małe
-
śliwki suszone – 3 szt.
Sposób wykonania:
Sałatę, paprykę, pomidor, cebulkę – dokładnie umyć, osuszyć. Śliwki namoczyć w wodzie (około 1 godz.). Sałatę poszarpać. Paprykę, pomidor, cebulkę i jajo pokroić w kostkę, a śliwki – drobno. Marchew zetrzeć na grubej tarce.
Wymieszać wszystkie składniki. Polać jogurtem i ponownie delikatnie wymieszać.
0 komentarzy