Burgery z fasoli

Przepis na 4 porcje Składniki:   - 100 g suchej białej fasoli - 1 jajko - 4 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka natki pietruszki - 2 łyżki oleju rzepakowego - szczypta soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.

 

Kaloryczność 1 porcji (bez dodatków): 181 kcal

Białko: 8 g

Tłuszcz: 7 g

Węglowodany: 23 g

 

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).