Burgery z fasoli

Przepis na 4 porcje Składniki:   - 100 g suchej białej fasoli - 1 jajko - 4 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka natki pietruszki - 2 łyżki oleju rzepakowego - szczypta soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.

 

Kaloryczność 1 porcji (bez dodatków): 181 kcal

Białko: 8 g

Tłuszcz: 7 g

Węglowodany: 23 g

 

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje