Strona główna/Dzieci i młodzież/Młodzież/Produkty mięsne przetworzone w...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

18 kwietnia 2025     czas czytania 2 min
Od wielu lat w diecie Polaków przetworzone produkty mięsne, a zwłaszcza wędliny są głównym źródłem azotynów. W trakcie ich produkcji dodawany jest azotyn sodu jako dodatek do żywności o numerze E 290, w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz pożądanego smaku i różowej barwy gotowego produktu.

W diecie młodych Polaków wśród produktów mięsnych największy udział jako źródło azotynu sodu mają wędliny wieprzowe takie jak np. szynka (62,6%) oraz kiełbasy drobiowe w tym parówki (31,2%).

Ryc. 1. Procentowy udział produktów mięsnych w diecie młodych Polaków (w wieku 11-17 lat).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

Najnowsze badania NIZP PZH-PIB wykonane w ramach monitoringu pobrania i oceny narażenia populacji na substancje dodatkowe w żywności, dotyczyły oszacowania wielkości pobrania azotynu sodu z dietą wśród polskiej młodzieży.
Analizę pobrania przeprowadzono na bazie danych z badania NIZP PZH-PIB dotyczących wielkości spożycia produktów mięsnych wśród młodzieży 11-17 lat w latach 2019-2020. Rzeczywistą zawartość azotynu sodu w produktach mięsnych przetworzonych pozyskano z danych  laboratoryjnych ze Stacji Sanitarno- Epidemiologicznych z roku 2017 i 2018.

Na podstawie uzyskanych danych stwierdzono, że u młodzieży w wieku 11-17 lat ogółem, zarówno średnie pobranie NaNO2 z dietą  (0,063 mg/kg m.c./dzień), jak i mediana (0,050 mg /kg m.c./dzień), nie przekraczało dopuszczalnych wartości dziennego pobrania i stanowiło 62,8% ADI akceptowalnego dziennego pobrania (Acceptable Daily Intake). Potencjalne ryzyko pojawia się w przypadku pobrania azotynu sodu na poziomie 95 percentyla, gdzie ADI stanowiło 195% w grupie ogółem (przy czym u chłopców 200% ADI i 186% ADI u dziewcząt).

Tabela 1, Zawartość azotynu sodu (E 250) (mg/kg m.c./dzień) w dietach badanej młodzieży wieku 11-17 lat w latach 2019-2020 oraz procent ADI


PŁEĆ
N X Me SD P 95 p (t-U-Manna-Whitneya)

Pobranie azotynu sodu (E 250) (mg/kg m.c./dzień)

chłopcy 265 0,066 0,052 0,064 0,2 >0,1
dziewczęta 262 0,059 0,046 0,063 0,186
ogółem 527 0,063 0,05 0,064 0,195  

% ADI

chłopcy 265 66,1 51,7 63,8 200 >0,1
dziewczęta 262 59,4 45,6 63,5 186
ogółem 527 62,8 49,6 63,7 195  

N – liczebność
X – średnia
Me – mediana
SD – odchylenie standardowe
P95 – 95 centyl
ADI – 0,1mg/kg m.c.

Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych ilości pobrania azotynu sodu istnieje w przypadku osób 11-17-letnich spożywających znacząco większe niż przeciętne ilości produktów mięsnych. Biorąc pod uwagę obserwowany obecnie trend ograniczenia konsumpcji mięsa i produktów mięsnych wśród młodych osób, wydaje się, że ryzyko związane z przekroczeniem dopuszczalnych ilości pobrania NaNo2 z dietą jest niewielkie. Edukacja młodzieży w kierunku zbilansowanej i zróżnicowanej diety, przy ograniczonym spożyciu przetworów mięsnych jest pożądanym kierunkiem działań na najbliższe lata.

Podziękowania
Autorzy dziękują Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu oraz pracownikom Państwowej Inspekcji Sanitarnej za udostepnienie danych z badań laboratoryjnych dotyczących zawartości azotynu sodu w produktach mięsnych.

 

Piśmiennictwo:

  1. Stoś, E. Rychlik, A. Woźniak, M. Ołtarzewski, B. Przygoda, E. Matczuk et al. „National Dietary Survey on the adult population”. EFSA Supporting Publications. 2024:EN-8839. 45 pp. doi: 10.2903/sp.efsa.2024.EN-8839.
  2. Stoś, B. Wojda, M. Ołtarzewski, J. Gajda-Wyrębek, M. Dmitruk, J. Postupolski „Exposure to nitrites from meat products as food additives among adolescents in Poland” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2024;75(4)  https://doi.org/10.32394/rpzh/202137.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

To może Cię zainteresować