Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnowartościowy obiad

Pełnowartościowy obiad

19 kwietnia 2017     czas czytania 2 min
Obiad – wiadomo, że trzeba go zjeść! To bardzo ważny posiłek, który w ciągu codziennego natłoku zajęć pozwala „naładować baterie”. Dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, w tym energii do działania, więc – jeśli nie chcesz w ciągu dnia czuć się coraz bardziej zmęczony i opadać z sił – jedz pełnowartościowy obiad!

Co to oznacza?

Pełnowartościowy obiad powinien składać się z:

  • warzyw i/lub owoców, dostarczających wielu witamin i składników mineralnych odpowiedzialnych  m.in. za prawidłową pracę mózgu, odporność i siłę fizyczną, ale też psychiczną, czyli odporność na stres,
  • węglowodanów złożonych pochodzących z pełnoziarnistych produktów zbożowych,typu: kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, owsiana), ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty,
  • produktów tzw. białkowych, czyli mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych.

W obiedzie może też znaleźć się produkt mleczny, np. jogurt, i dodatek tłuszczu – olej (rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek) lub orzechy, pestki dyni czy słonecznika.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnowartościowy obiad

Zrobienie obiadu i pamiętanie o podanych zasadach naprawdę nie jest trudne. Wymyślanie połączeń smakowych i kolorowych to bardzo fajna zabawa! Spróbuj sam, lub pomagaj w domu przy przyrządzaniu obiadu. Odkryj w sobie twórczego szefa kuchni!

A teraz trochę praktyki – co przyrządzić na obiad…

  • Zupa krem z cukinii, drugie danie – kasza, np. jęczmienna pęczak, filet kurczaka w ziołach, pieczony lub grillowany na patelni bez tłuszczu, surówka, np. jarmuż, kapusta pekińska, papryka, rzodkiewka, orzechy, jogurt naturalny
  • Zupa – krem z buraków, drugie danie – filet z dorsza w pomidorowym pesto (suszone pomidory, oliwa z oliwek, bazylia, pestki słonecznika), ryż brązowy, surówka – marchew, biała rzepa, rodzynki, jogurt naturalny
  • Zupa – warzywna np. z fasolką szparagową, kalafiorem,  marchwią, drugie danie – gotowane ziemniaki, pieczone polędwiczki wieprzowe, sos – jogurt, starty ogórek, czosnek, surówka – jabłko, cykoria, szczypiorek, oliwa z oliwek, orzechy włoskie
  • Zupa szczawiowa z jajkiem, drugie dane – makaron np. rurki, sos – soczewica czerwona, pomidory, natka pietruszki, przyprawy
  • Zupa – krem z pomidorów, drugie danie – burgery z kurczaka i kaszy jaglanej, ryż brązowy, surówka – pomidory, sałata, szczypiorek,  oliwa z oliwek
  • Makaron razowy spaghetti z różyczkami brokułu, kawałkami papryki,  kawałkami gotowanego na parze łososia, suszonymi pomidorami, oliwą i pestkami dyni
  • Kasza np. gryczana z kawałkami indyka z warzywami i np. fasolką szparagową, marchewką, groszkiem, surówka – sałata, pomidory, jogurt naturalny
  • Zupa meksykańska – pomidory, kukurydza, fasola, cebula czerwona, papryka, kawałki kurczaka, przyprawy np. kurkuma, bazylia, kolendra

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnowartościowy obiad

To może Cię zainteresować