Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

19 kwietnia 2017     czas czytania 2 min
Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji Twojego dziecka. Bogactwo ukryte w mleku to…

Białko

Pełnowartościowe białko mleka odpowiada za prawidłową budowę i wzrost wszystkich tkanek organizmu. Białko mleka zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać. Dzięki obecności białek, jak immunoglobuliny, lizozym i laktoferyna, mleko wzmacnia naturalną odporność organizmu. Natomiast kazeina, główne białko mleka, jest dla organizmu źródłem związanego z nią wapnia i fosforu.

Wapń i pozostałe składniki mineralne

Jest to pierwiastek niezbędny do budowy układu kostnego i zębów. Dzięki odpowiedniej podaży wapnia z dietą dziecięce kości stają się odporniejsze na wszelkie pęknięcia i złamania. W żadnej innej grupie produktów wapń nie występuje w tak dużej i dobrze przyswajalnej formie, jak w mleku i produktach mlecznych.

W mleku i jego przetworach znajduje się także fosfor, potas, magnez, mangan, cynk i żelazo. Wymienione składniki mineralne warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmów dzieci.

Czy wiesz, że…

1 litr mleka, czyli 4 pełne szklanki, pokrywa dzienne zapotrzebowanie starszych dzieci i młodzieży na wapń. Ważne jest jednak by korzystać z różnorodności produktów mlecznych i uwzględniać w dziecięcym jadłospisie różne produkty, tj. jogurt, kefir, maślankę, biały i żółty ser, twarożki.

Witaminy

W mleku i przetworach mlecznych są witaminy z grupy B (głównie witamina B2) oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i D, które odpowiadają za regulację wielu ważnych procesów w organizmie. Witamina D pobudza wchłanianie wapnia, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tego pierwiastka z organizmu. Wpływa na odpowiednią gęstość, kształtowanie się kości i zębów oraz zapobiega krzywicy.

Cukier i tłuszcz mleczny

Mleko swój słodkawy smak zawdzięcza laktozie (nazywanej cukrem mlecznym), która dodatkowo dostarcza organizmowi energii i ułatwia wchłanianie wapnia. Wiele produktów mlecznych dostępnych na rynku zawiera jednak dodatek cukru, co nieraz znacząco podnosi zawartość tego składnika w produkcie. Dlatego zaleca się by w dziecięcych posiłkach uwzględniać naturalne produkty mleczne czyli takie bez dodatku cukru.  Mleko zawiera również łatwostrawny tłuszcz. Najlepiej dla dzieci w wieku przedszkolnym i starszych, wybierać mleko o zawartości tłuszczu do 2%.

Kilka rad

  • Robiąc zakupy, jak najczęściej sięgaj po jogurty, kefiry, maślanki naturalne – można do nich dodać ulubione owoce, orzechy i ziarna, unikasz wtedy cukru, substancji słodzących i barwników.
  • Pamiętaj o  sprawdzeniu terminu przydatności do spożycia mleka lub wybranego produktu mlecznego, ponieważ produkty te szybko się psują i właściwym przechowywaniu tych produktów.
  • Mleko i produkty mleczne są bardzo wszechstronne jeśli chodzi o ich kulinarne wykorzystanie. Można je uwzględniać w wielu potrawach jako podstawę dania lub dodatek. Świetnie sprawdzą się w połączeniach z innymi produktami zalecanymi w żywieniu dzieci typu warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe czy ryby.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

To może Cię zainteresować