Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Warzywne leczo z soczewicą

Warzywne leczo z soczewicą



Kaloryczność 1 porcji: 211 kcal

  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 27 g

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki lub ½ batata
  • 4 łyżki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 niepełna szklanka wody
  • przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry, pieprz czerwony, pieprz czarny, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Umyć i obrać ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
2. Pokroić ziemniaki i marchewkę w większą kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
3. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać przyprawy i prażyć je przez około 30 sekund.
4. Następnie wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i szczyptę soli. Całość podsmażyć do czasu, aż cebula i czosnek lekko się zarumienią.
5. Dodać resztę pokrojonych warzyw i smażyć je przez około 5 minut. Jeśli warzywa będą przywierać do powierzchni patelni dolać odrobinę wody.
6. Następnie wsypać suche ziarna zielonej soczewicy, dolać ½ szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką, gotować przez około 5 minut.
7. Kolejno wlać na patelnię passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki i przykryć pokrywką. Gotować do miękkości.
8. Podawać danie ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje