Składniki:
- 6 kromek pumpernikla
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta ziół prowansalskich
Pasta:
- 1 mała makrela wędzona (130 g)
- 100 g sera twarogowego chudego
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 5 rzodkiewek
- 1 średnia papryka czerwona (170 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nastawić na 180oC.
2. Każdą kromkę skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi, wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty.
3. Pasta: po usunięciu z ryby skóry i ości, połączyć ją z twarogiem, posiekanym drobno szczypiorkiem, papryką i rzodkiewką (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach).
4. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym.
5. Gotową pastą posmarować grzanki.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl