Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Pasty kanapkowe 9 Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną

Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną



Kaloryczność 1 porcji: 369 kcal

  • Białko: 23,1 g
  • Tłuszcz: 29,2 g
  • Węglowodany: 25,7 g
  • Błonnik: 9,2 g

Składniki:

  • 6 kromek pumpernikla
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta ziół prowansalskich

Pasta:

  • 1 mała makrela wędzona (130 g)
  • 100 g sera twarogowego chudego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 5 rzodkiewek
  • 1 średnia papryka czerwona (170 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawić na 180oC.
2. Każdą kromkę skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi, wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty.
3. Pasta: po usunięciu z ryby skóry i ości, połączyć ją z twarogiem, posiekanym drobno szczypiorkiem, papryką i rzodkiewką (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach).
4. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym.
5. Gotową pastą posmarować grzanki.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje