Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną

Składniki: - 6 kromek pumpernikla - 3 łyżeczki oliwy z oliwek - szczypta ziół prowansalskich Pasta: - 1 mała makrela wędzona (130 g) - 100 g sera twarogowego chudego - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 5 rzodkiewek - 1 średnia papryka czerwona (170 g) - 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawić na 180oC.
2. Każdą kromkę skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi, wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty.
3. Pasta: po usunięciu z ryby skóry i ości, połączyć ją z twarogiem, posiekanym drobno szczypiorkiem, papryką i rzodkiewką (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach).
4. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym.
5. Gotową pastą posmarować grzanki.

Kaloryczność 1 porcji (2 grzanek): 396 kcal
Białko: 23,1 g
Tłuszcze: 29,2 g
Węglowodany: 25,7 g
Błonnik: 9,2 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje