Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Grzanki pełnoziarniste z pastą...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną 15 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną 3 porcje

Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną

Składniki(3 porcje):

pumpernikiel
6 kromek
oliwa z oliwek
3 łyżeczki
zioła prowansalskie
szczypta
makrela wędzona
130 g
ser twarogowy chudy
100 g
szczypiorek
1 łyżeczka
rzodkiewka
5
papryka czerwona
170 g
jogurt naturalny
2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C.
  2. Każdą kromkę skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi, wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty.
  3. Pasta: po usunięciu z ryby skóry i ości, połączyć ją z twarogiem, posiekanym drobno szczypiorkiem, papryką i rzodkiewką (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach).
  4. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym.
  5. Gotową pastą posmarować grzanki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 369 kcal
Białko: 23.1 g
Tłuszcz: 29.2 g
Węglowodany: 25.7 g
Błonnik: 9.2 g