Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Dieta bezmleczna u dzieci – bi...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta bezmleczna u dzieci – białko, wapń i witamina D

Dieta bezmleczna u dzieci – białko, wapń i witamina D

29 czerwca 2022     czas czytania 5 min
Mleko i produkty mleczne stanowią dla dziecka źródło wielu ważnych składników, m.in. pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy D, witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. Eliminacja tej grupy produktów z diety dziecka bez zastosowania odpowiednich zamienników prowadzi do niedoborów pokarmowych i zwiększa ryzyko zaburzeń wzrastania. Dlatego ważne jest, by stosować odpowiednie substytuty pokarmowe, które zastąpią eliminowane produkty w dostarczaniu kluczowych dla nich składników pokarmowych. Optymalnie, dziecko będące na diecie bezmlecznej powinno być pod opieką dietetyka.

Dieta bezmleczna a źródła białka

Zamiennikami mleka i produktów mlecznych jako źródła białka mogą być produkty:

  • pochodzenia zwierzęcego, np. drób, ryby, jajka, mięso czerwone,
  • pochodzenia roślinnego, np. nasiona roślin strączkowych (u dzieci z alergią na białka mleka krowiego może współwystępować alergia na soję, dlatego grupę produktów zawierającą białka soi należy stosować z ostrożnością), orzechy (wyjątek stanowią dzieci z współistniejącą alergią na orzechy) i nasiona, produkty zbożowe i bezmleczne kaszki dla niemowląt.

Białko roślinne jest niepełnowartościowe, tzn. nie zawiera wszystkich aminokwasów („cegiełek” budujących białka), dlatego ważne jest, by zachowywać różnorodność w spożywaniu roślinnych źródeł białka. Jednym ze sposobów jest uwzględnianie w diecie zarówno produktów zbożowych, jak i nasion roślin strączkowych – nie muszą być one zawarte w jednym posiłku.

Przykładowe porcje produktów będących źródłem białka znajdują się w artykule: Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?

Dieta bezmleczna a wapń

Zapotrzebowanie na wapń dziecka w wieku 1-3 lat wynosi 700 mg/dobę, w wieku 4-9 lat – 1000 mg/dobę, a u starszych dzieci i młodzieży (10-18 lat) – 1300 mg/dobę. By pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten składnik, dziecko bez alergii na białka mleka krowiego w wieku 4-18 lat powinno spożywać ok. 3-4 szklanek mleka dziennie (które można zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką). U dzieci stosujących dietę bezmleczną zachodzi konieczność wprowadzenia właściwych zamienników mleka i produktów mlecznych w odpowiedniej ilości.

Warto zwrócić uwagę na produkty wzbogacane w wapń, które cechują się jego stosunkowo wysoką zawartością. Są to np. napoje roślinne (1 szklanka to około 240 mg wapnia) i płatki zbożowe ( mogą zawierać ok. 140 mg wapnia/100 g).

W tabeli 1. przedstawiono przykładowe porcje produktów dozwolonych u dzieci stosujących dietę bezmleczną i zawartość wapnia w każdej porcji. Może ona wspomóc dobór produktów w dobowym jadłospisie dziecka, by ułatwić zrealizowanie jego dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

W tabeli 2. zamieszczono przykładowe zestawy produktów, które pozwalają na zrealizowanie dziennego zapotrzebowania na wapń w różnych grupach wiekowych dzieci.

 

Tabela 1. Zawartość wapnia w zwyczajowej porcji wybranych produktów.
Przykładowa porcja produktu Zawartość wapnia w porcji produktu
1 jajko (ok. 55 g) 25,9 mg
1 żółtko jaja kurzego (ok. 20 g) 29,4 mg
Garść migdałów (ok. 30 g) 71,7 mg
Garść nasion słonecznika (ok. 30 g) 39,3 mg
Szklanka napoju migdałowego (ok. 200 ml)

(wzbogacanego w wapń)

240 mg
Ok. 30 g płatków śniadaniowych (wzbogacanych w wapń) 143-149 mg

(różni się w zależności od produktu)*

Puszka sardynek (ok. 80 g) 264 mg
Pół szklanki tofu (ok. 100 g) 175 mg
½ szklanki białej nieugotowanej fasoli (85 g) 139 mg
5 fig (ok. 70 g) 140,7 mg
100 g szpinaku (mrożonego) 75 mg
100 g surowej kapusty białej 56,3 mg
100 g ugotowanych brokułów 30 mg

*na podstawie wartości deklarowanych przez producentów płatków dostępnych na rynku polskim

 

Tabela 2. Jak zrealizować zapotrzebowanie na wapń u dzieci i młodzieży?
Wiek, zapotrzebowanie na wapń Przykładowy zestaw produktów realizujących zapotrzebowanie na wapń w danej grupie wiekowej
1-3 lata, 700 mg wapnia/dobę Propozycja 1 – ok. 762 mg wapnia

  • 2 szklanki napoju migdałowego bez cukru wzbogacanego w wapń (480 mg)
  • 30 g płatków śniadaniowych wzbogacanych w wapń (143 mg)
  • pół szklanki fasoli (139 mg)

Propozycja 2 – ok. 721 mg wapnia

  • hydrolizat o znacznym stopniu hydrolizy (376 mg/2 szklanki)
  • 2 żółtka jaja kurzego (58,8 g)
  • pół kostki tofu (175 mg)
  • 100 g ugotowanego szpinaku (75 mg)
  • 15 g migdałów (35,9 mg)
4-9 lat, 1000 mg/dobę ok. 1038 mg wapnia

  • 2 szklanki napoju migdałowego bez cukru wzbogacanego w wapń (480 mg)
  • 30 g płatków śniadaniowych wzbogacanych w wapń (143 mg)
  • garść nasion słonecznika (np. do sałatki) (39,3 mg)
  • 2 żółtka jaja kurzego (58,8 mg)
  • 150 g ugotowanego brokułu (45 mg)
  • pół szklanki jogurtu migdałowego bez cukru wzbogacanego w wapń (140 mg)
  • pół puszki sardynek (132 mg)
10-18 lat, 1300 mg/dobę ok. 1347,4 mg

  • 3 szklanki napoju migdałowego bez cukru wzbogacanego w wapń (720 mg)
  • garść migdałów (71,7 mg)
  • 3 suszone figi (84,4 mg)
  • pół szklanki tofu (175 mg)
  • 100 g surowej białej kapusty (56,3 mg)
  • szklanka jogurtu sojowego wzbogacanego w wapń (240 mg)

 

Dieta bezmleczna a witamina D

U niemowląt obowiązkowo suplementuje się witaminę D (Tabela 3). U zdrowych dzieci i młodzieży przeważającą ilość witaminy D zużywanej przez organizm dostarcza synteza skórna. Od maja do września, aby zrealizować zapotrzebowanie na witaminę D zaleca się przebywanie na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut pomiędzy godzinami 10.00 a 15.00 (bez kremu z filtrem). W przypadku niedostatecznej ekspozycji na słońce, wskazana jest suplementacja witaminy D przez cały rok.

Tabela 3. Rekomendowane dawki suplementacji witaminy D u dzieci i młodzieży.
Wiek Dawka
0-6 miesięcy 400 IU/dobę niezależnie od sposobu karmienia
6-12 miesięcy 400-600 IU/dobę zależnie od dobowej jej ilości przyjętej z pokarmem
1-10 lat 600-1000 IU/dobę*
11-18 lat 800-2000 IU/dobę*

IU – jednostka międzynarodowa

*w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie  (pokarmowe źródła witaminy D obejmują przede wszystkim tłuste ryby, olej rybi np. tran, wzbogacane w witaminę D napoje roślinne, żółtko jaja kurzego)

 

Czytanie etykiet

Każdy alergik i opiekun alergika muszą ze zrozumieniem czytać etykiety. W Polsce dużym ułatwieniem jest obligatoryjne zamieszczanie informacji o zawartych w produkcie alergenach – w wykazie składników są one wyróżnione (zwykle pogrubione lub podkreślone).

Więcej o obowiązkowych informacjach na etykiecie odnośnie alergenów pokarmowych  znajduje się w artykule: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Alergeny pokarmowe w etykietowaniu żywności (pzh.gov.pl)

 

Żywienie w przedszkolu i szkole

Przedszkole jest zobowiązane udostępniać rodzicom informacje o alergenach zawartych w produktach spożywczych i potrawach, dlatego dobrze jest z tą informacją się zapoznać. Placówka może pozwolić na wybór diety eliminacyjnej, dlatego warto też upewnić się czy jest taka możliwość.

W przypadku dzieci starszych ważne jest, żeby były one świadome, na jakie alergeny są uczulone i w jakich grupach produktów spożywczych się one znajdują. Powinny być nauczone samodzielnego czytania etykiet i rozpoznawania produktów „bezpiecznych”. W zależności od sytuacji, dobrze, aby dziecko miało przy sobie „bezpieczną przekąskę”, np. w trakcie wycieczki, pobytu w szkole lub odwiedzin u kolegi.

Podsumowanie

Dieta dziecka z alergią na białka mleka krowiego jest związana z eliminacją produktów będących bogatymi źródłami przede wszystkim białka, wapnia i witaminy D. Dieta bezmleczna powinna być różnorodna i zawierać zamienniki pokarmowe, które zastępują mleko i produkty mleczne w dostarczaniu kluczowych składników pokarmowych. Źródłami białka może być wiele produktów pochodzenia zarówno zwierzęcego (np. mięso), jak i roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych). Witaminy D w głównej mierze dostarcza dziecku w okresie letnim synteza skórna, a w pozostałych miesiącach profilaktyczna suplementacja. Kluczowym składnikiem, którego zapotrzebowanie należy realizować z umiejętnym zastosowaniem zamienników pokarmowych, jest wapń.

Piśmiennictwo:
  1. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand. Med. Pediatr. 2021; 18: 7-24.
  2. Jarosz M.: Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży [online]. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2021. [dostęp: 20.04.2022] Dostępny w: https://npzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/
  3. Rusińska, A., Płudowski P., Walczak M. i wsp.: Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Post. Neonatol. 2018; 24(1): 1-24.
  4. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: NIZP PZH – PIB; 2020.
  5. Durban, R., Groetch M., Meyer R. i wsp.: Dietary Management of Food Allergy. Immunol. Allergy Clin. North Am. 2021; 41(2): 233-270.
  6. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Dieta 6 [oprogramowanie], D. v. 5, Data wydania 2021.
  7. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006.[online][dostęp: 20.04.2022]. Dostępny w: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=PL
  8. Wolnicka K., Taraszewska A., Jaczewska-Schuetz K., Korólczyk-Kowalczyk M.: Żywienie w przedszkolu w praktyce [online]. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2021. [dostęp: 01.05.2022] Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/02/E-book-Zywienie-w-przedszkolach-w-praktyce.pdf
  9. Stróżyk A., Horvath A.: Dieta eliminacyjna u dzieci z alergią na białka mleka krowiego. Stand. Med. Pediatr. 2022; 19: 363-374.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta bezmleczna u dzieci – białko, wapń i witamina D

To może Cię zainteresować