Pasta kanapkowa z awokado i jajka

Przepis na 2 porcje Składniki: - 4 kromki chleba razowego - 1 dojrzałe awokado - 2 jajka - 1 łyżka soku z cytryny - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki szczypiorku - szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyć, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  2. Dodać sok cytryny i rozdrobnić widelcem.
  3. Jajka wrzucić do wrzątku i ugotować na twardo przez około 4-5 minut. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do awokado, doprawić czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Podawać z pieczywem i świeżymi warzywami.

 

Kaloryczność 1 porcji: 333 kcal

Białko: 15 g

Tłuszcz: 16 g

Węglowodany: 38 g

 

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje