Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Dzieci 0-3/Aminoacidopatie – choroby meta...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

20 kwietnia 2018     czas czytania 2 min
Aminoacidopatie to choroby rzadkie, w których organizm ma trudności z rozkładem i wykorzystaniem wybranych aminokwasów, czyli cząsteczek budujących białko. Problem jest o tyle poważny, że prawie wszystkie produkty, które jemy, zbudowane są z białka. Oznacza to niestety, że osobie chorej na aminoacidopatię może zaszkodzić typowe dla zdrowych ludzi jedzenie.

Mowa tu o poważnych i postępujących powikłaniach: opóźnieniu rozwoju i umysłowym, uszkodzeniu układu nerwowego, padaczce, problemach ze wzrokiem (krótkowzroczność, uszkodzenie soczewek), osteoporozie, zmianach w układzie krwionośnym (zatorowo-zakrzepowych), uszkodzeniu wątroby (hepatomegalia – powiększenie wątroby, marskość, nowotwory) i nerek (niewydolność nerek).

Jedną z aminoacidopatii jest fenyloketonuria, innymi są: choroba syropu klonowego (MSUD), tyrozynemia typu I (TYR) i homocystynuria klasyczna (HCU). W Polsce jest mniej niż 100 pacjentów z tymi wrodzonymi wadami metabolizmu. Choroby te dziedziczone są autosomalnie recesywnie. Gdy rodzice są nosicielami genu odpowiedzialnego za rozwój choroby, każde ich dziecko obciążone jest 25-procentowym ryzykiem urodzenia się z tą wadą. Wiadomość o chorobie niemowlęcia przekazywana jest rodzicom po badaniach przesiewu noworodkowego.

 

Konieczne są rygorystyczne ograniczenia żywieniowe

W każdej z chorób, z uwagi na niedobór wybranych enzymów, problemem dla mózgu, wątroby czy układu krążenia staje się konkretny aminokwas lub aminokwasy: leucyna, izoleucyna i walina w MSUD, tyrozyna i fenyloalanina w TYR i metionina w HCU. Wszystkie te aminokwasy są egzogenne, czyli dostarczane do organizmu z jedzeniem. Leczenie pacjentów opiera się więc na rygorystycznych ograniczeniach żywieniowych. Tak jak w fenyloketonurii pacjent od razu po diagnozie musi stosować specjalną dietę niskobiałkową oraz musi przyjmować odpowiednią ilość preparatu dostosowanego składem do choroby. Preparat uzupełnia dietę w brakującą ilość bezpiecznego białka, jest też źródłem witamin i składników mineralnych. Dla pacjentów zamawiany jest na import docelowy (za zgodą Ministerstwa Zdrowia) i jest refundowany.

W niemowlęctwie podawany jest w pokarmie mamy lub mieszance modyfikowanej. Później powinien być podawany do posiłków, regularnie w ciągu dnia (2-5 razy dziennie). Można go rozpuścić w płynie (np. wodzie, soku, herbacie) lub podać z posiłkiem (np. przecierem owocowym). Jednak zasada jest jedna – musi być spożyta cała zalecona dawka. Ilość preparatu wyliczana jest na podstawie norm oraz zależy od wyników badań pacjenta.

 

Ciągły kontakt z dietetykiem

Dieta niskobiałkowa stosowana w leczeniu MSUD, TYR i HCU wyklucza spożywanie mleka i produktów mlecznych, mięsa i jego przetworów, ryb, jaj oraz produktów zbożowych, warzyw strączkowych i orzechów. Jadłospisy pacjentów układane są z udziałem różnorodnych warzyw, owoców, tłuszczu i cukru. Uzupełniane są specjalnymi produktami niskobiałkowymi: zamiennikiem mleka, mięsa, ryb, jaj i niskobiałkowym serem, mąką, chlebem, bułkami, płatkami, makaronem, ryżem, a nawet słodyczami. Różnorodność potraw może być ograniczana tylko wyobraźnią. Rodzice pacjentów uczeni są układania jadłospisów, liczenia zawartości białka i energii w produktach i potrawach, czytania etykiet, aby wybierać bezpieczne produkty. To bardzo ważne, żeby nie przekroczyć dziennej podaży białka w diecie, co może odbić się na stanie zdrowia pacjenta.   

Pacjenci są regularnie kontrolowani w szpitalu lub poradni metabolicznej, gdzie mają wykonywane badania krwi, badania obrazowe (np. USG, rezonans magnetyczny) oraz mają zapewnione konsultacje specjalistów. Każdy z pacjentów ma ciągły kontakt z dietetykiem, który czuwa nad przestrzeganiem zaleceń żywieniowych, pomaga w prawidłowym komponowaniu posiłków, pokazuje zamienniki czy edukuje.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

Czytaj więcej:

Test suchej kropli krwi – Badania przesiewowe noworodków w kierunku wrodzonych wad metabolizmu, mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga

Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu, mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga

 

 

 

  1. Zschocke J., Hoffmann G.F.: Vademecum Metabolicum. Podręcznik pediatrii metabolicznej. 2004.
  2. Frazier D.M. et al.: Nutrition management guideline for maple syrup urine disease: an evidence- and consensus-based approach. Mol Genet Metab. 2014; Jul;112(3):210-7.
  3. Adam S. et al.: Dietary practices in pyridoxine non-responsive homocystinuria: a European survey. Mol Genet Metab. 2013; Dec;110(4):454-9
  4. de Laet C., Dionisi-Vici C., Leonard J.V. et al.: Recommendations for the management of tyrosinaemia type 1, Orphanet Journal of Rare Diseases 2013, 8:8.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

To może Cię zainteresować