Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/dla mediów/Zdrowie kobiet w ciąży – jak p...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

28 września 2017     czas czytania 3 min
27 września w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona odżywianiu się kobiet w ciąży. Wydarzenie odbyło się dzięki finansowaniu ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

W spotkaniu wzięło udział około dwudziestu dziennikarzy, przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, eksperci Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaproszeni goście – autorka bloga oczekując.pl, Maria Wolna-Pasek oraz kucharz, Jerzy Nogal.

O wpływie odżywiania się na zdrowie kobiet w ciąży i jej dziecka mówił dyrektor IŻŻ, profesor Mirosław Jarosz: „Właściwa dieta w ciąży decyduje o przyszłości dziecka. Sposób żywienia dziecka w ciągu pierwszych 1000 dni jego życia, włączając w ten czas okres płodowy, w znacznym stopniu determinuje, poprzez różne mechanizmy – tzw. programowanie metaboliczne i strukturalne, późniejszy stan jego zdrowia. Prawidłowe żywienie w tym czasie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych poważnych chorób, m.in. otyłości, chorób krążenia, a nawet nowotworów”.

Ciąża to czas, kiedy kobieta bardziej zwraca uwagę na zdrowy tryb życia szukając rad wśród znajomych, w poradnikach, Internecie. Jak stwierdziła dr Regina Wierzejska, kobiety w ciąży mogą być zdezorientowane sprzecznymi zaleceniami i opiniami przyjaciół, sąsiadek, mediów i internetowych newsów. A wątpliwości w tym okresie jest wiele. Doktor Wierzejska rozwiała te dotyczące suplementów diety, przybywania na wadze czy alergii pokarmowych.

Z kolei mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz omówiła problemy i ryzyka związane z dietą wegetariańską oraz wegańską w okresie ciąży.

Aby kobietom w ciąży łatwiej było monitorować swój stan zdrowia, prawidłowe odżywianie się i styl życia Instytut Żywności i Żywienia przygotował bezpłatną aplikację na smartfony „Zdrowa mama”. Choć jej premiera odbyła się w zeszłym roku, wciąż jest cennym narzędziem służącym kobietom w ciąży do dbania o siebie. Aplikacja „Zdrowa mama” to zarówno praktyczne narzędzia, np. kalkulator przyrostu masy ciała, jak i porady dotyczące prawidłowego odżywiania – również tego, czego należy unikać. Aplikacja jest dostępna na urządzeniach mobilnych z systemem Android oraz iOS.

Konferencja była również okazją do ogłoszenia startu kampanii edukacyjnej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia skierowanej do kobiet w ciąży „Żyjesz zdrowo dla siebie i dziecka”. W ramach kampanii realizowanej na urządzeniach mobilnych promowana będzie aplikacja „Zdrowa Mama”.Na koniec uczestnicy konferencji wzięli udział w mini pokazie kulinarnym Jerzego Nogala, kucharza znanego z telewizji śniadaniowej.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Zadanie finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

Jaglanka z kaszy jaglanej z owocami i orzechami

Składniki:

  • Kasza jaglana 100 g
  • Woda 300-400 ml
  • Mleko 0,5L lub sok wyciśnięty z kilograma pomarańczy
  • Gruszka ze skórką
  • Jabłko ze skórką
  • Orzechy laskowe 10 szt.
  • Miód spadziowy 1 łyżka
  • Mięta kilka listków
  • Limonka lub cytryna  1 szt.

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą 2 lub 3 razy, aby pozbyć się zjełczałego tłuszczu. Następnie wrzucamy ją do garnka z gotującą się wodą. Gdy kasza wchłonie wodę, wlewamy mleko lub sok i gotujemy kaszę dalej na małym ogniu, mieszając raz po raz, aż stanie się lekko miękka, ale nie rozgotowana. Gruszkę i jabłko porządnie myjemy ciepłą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z kaszą 2/3 jabłka i 2/3 gruszki, dodajemy posiekaną miętę. Resztę owoców skrapiamy sokiem z limonki albo cytryny. Orzechy siekamy, podprażamy na suchej patelni i wrzucamy z kawałkami owoców i miodem do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszamy razem delikatnie.

Koktajl z kaszy gryczanej z owocami i orzechami

Składniki:

  • Kasza gryczana nie palona 100 g
  • Woda 500 ml
  • Sól szczypta
  • Mleko 0,5L
  • Kakao 1 łyżka
  • Gruszka ze skórką
  • Banan
  • Śliwki świeże 10 szt.
  • Imbir 1 cm
  • Orzechy laskowe 10 szt.
  • Miód gryczany 1 łyżka
  • Olej lniany lub konopny 2 łyżki

Kaszę gryczaną przelewamy na sitku wodą 2 lub 3 razy, aby pozbyć się z niej pyłu. Wrzucamy ją do garnka z gotującą się lekko osoloną wodą. Gdy kasza wchłonie wodę, wlewamy mleko z kakao i gotujemy kaszę dalej na małym ogniu mieszając raz po raz, aż stanie się lekko miękka. Gruszkę porządnie myjemy ciepłą wodą, osuszamy i kroimy w kawałki; to samo robimy ze śliwkami i bananem, oczywiście po obraniu. Wrzucamy do garnka z kaszą owoce i posiekany imbir, a potem całość miksujemy. Dodajemy miód i próbujemy. Doprawiamy odrobiną cynamonu. Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni, wrzucamy je do zmiksowanego koktajlu. Na koniec polewamy olejem.

Krem z dyni z makrelą w chlebie

Składniki:

  • Zupa: Dynia Hokkaido 1 szt., cebula duża 1 szt., imbir 1 cm, por ½ szt., olej, mleko kokosowe 100-200 ml
  • Ciasto: Mąka żytnia razowa 100 g, mąka pszenna 100, masło 50 g, woda, drożdże 3 g
  • Farsz: Makrela wędzona 100 g, pesto pietruszkowe:  migdały 50 g, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy tłoczony na zimno 20-50 ml, sól, cytryna 1 szt.

Zagniatamy ciasto (ma być dość miękkie) i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Dynię myjemy i przekrajamy, wydrążamy środek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na pół godziny. Podsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w kawałki cebulę, por i imbir. Gdy się podgrzeją, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Upieczoną dynię dodajemy do warzyw, wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Całość miksujemy i doprawiamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 kulek. Każdą rozwałkowujemy, a na jej środku kładziemy kawałek makreli i łączymy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Układamy chlebki z makrelą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Natkę pietruszki siekamy, zalewamy olejem rzepakowym i wsypujemy migdały. Wszystko blendujemy i doprawiamy odrobiną soli i soku z cytryny. Zupę nalewamy do miski, nakładamy łyżkę pesto, a obok kładziemy chlebek. Możemy polać odrobiną oleju rzepakowego albo olejem z pestek dyni.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

To może Cię zainteresować