Obserwuj, jak reagujesz na różne produkty, posiłki, napoje i wykluczaj z codziennego żywienia te, po których czujesz się gorzej. Możliwa jest sytuacja, w której objawy choroby pojawią się po produktach, których nie wymieniono w tabeli. Możesz wówczas tabelę uzupełnić o te produkty tworząc wykaz produktów, potraw i napojów wskazanych i niewskazanych dopasowany do własnych potrzeb.
Nazwa produktu lub potrawy | Zalecane | Niewskazane |
Produkty zbożowe | pieczywo jasne, pieczywo razowe (tolerancja indywidualna), pieczywo typu graham, kasze: drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak, gryczana – tolerancja indywidualna), ryż, makarony | – |
Mleko i produkty mleczne | mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir, jogurty naturalne / owocowe (tolerancja indywidualna), twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach | tłuste mleko (3,2% i więcej tłuszczu), twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu „Feta”, serki typu „Fromage” |
Jaja | gotowane (miękko, twardo), jajecznica na parze | jajecznica smażona na tłuszczu/boczku |
Mięso, wędliny, ryby | mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczak, indyk (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości, ryby chude: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, sola), ryby tłuste morskie (np. łosoś, śledź, szprotki – tolerancja indywidualna), wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe (tolerancja indywidualna), mięsa i ryby gotowane, duszone, pieczone w folii, grillowane (w ograniczonych ilościach) | mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne, mięsa i ryby smażone na tłuszczu |
Tłuszcze | masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach | smalec, słonina, boczek śmietana |
Ziemniaki | gotowane, gotowane tłuczone w postaci puree (bez dodatku masła), pyzy | frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, czipsy |
Warzywa i przetwory warzywne | młode warzywa, warzywa strączkowe suche w niewielkich ilościach (tolerancja indywidualna) | pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek)
|
Owoce i przetwory owocowe | owoce gotowane, ewentualnie przetarte, soki i kompoty owocowe rozcieńczone, surowe owoce (tolerancja indywidualna) | grejpfruty, pomarańcze, sok grejpfrutowy, pomarańczowy |
Cukier i słodycze | cukier, miód | czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa |
Przyprawy | Łagodne, ziołowe np. koperek, bazylia, wanilia | papryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan, gotowe mieszanki przypraw |
Zupy | na delikatnym wywarze warzywnym, zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach (tolerancja indywidualna) | gotowane na wywarze z kości/tłustych mięs, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką |
Potrawy mięsne i ryby | gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub w rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne | smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone w sposób tradycyjny |
Potrawy z mąki i kasz | kasze i płatki owsiane mogą wymagać przetarcia | potrawy smażone w głębokim tłuszczu, potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami |
Sosy | łagodne, zaprawiane chudym mlekiem, ewentualnie jogurtem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku | pikantne, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem tłustej śmietany, majonez i sosy na bazie majonezu |
Desery | rozcieńczone kompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe | ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki |
Napoje | woda mineralna niegazowana, „słaba” herbata, herbatki ziołowe (za wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe
| kawa, „mocna” herbata, napar z mięty, napoje gazowane, alkohole, drinki alkoholowe z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego |
0 komentarzy