Nazwa produktu lub potrawy | Zalecane | Niewskazane |
Produkty zbożowe | pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane (kasze i płatki niekiedy wymagają przetarcia), ryż, drobne makarony pszenne | każde pieczywo świeże, pieczywo razowe żytnie i pszenne, rogaliki francuskie, mąki żytnie i razowe, grube kasze: kasza gryczana, pęczak, grube makarony. Potrawy z dodatkiem mąk/smażone na tłuszczu lub polewane tłuszczem: kluski kładzione, naleśniki |
Mleko i produkty mleczne | mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, świeży biały ser (chudy i półtłusty), serki homogenizowane – w ograniczonych ilościach | jogurty, kefir, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu feta, serki typu „Fromage” |
Jaja | gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety, żółtko do zaprawiania zup | gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, jaja w majonezie |
Mięso, wędliny, ryby | mięsa chude: drób (kurczaki, indyki – najlepiej mięso z piersi, bez skóry), wołowina, cielęcina, króliki, chude wędliny wieprzowe i drobiowe (szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa), ryby chude: leszcz, pstrąg, szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola | mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna, wędliny tłuste: pasztety, wędliny podrobowe, mięsa peklowane, konserwy mięsne, ryby wędzone, ryby tłuste (np. śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk), konserwy rybne |
Tłuszcze | masło, margaryny miękkie kubkowe, słodka śmietanka, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany | margaryny twarde, kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek |
Ziemniaki | gotowane, tłuczone, puree | frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, czipsy |
Warzywa | marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, z dodatkiem masła lub margaryny | warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewki, kukurydza (także konserwowa), warzywa z zasmażkami lub smażone, warzywa w zalewie octowej, grzyby |
Owoce | dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane (ewentualnie przetarte) jabłka, truskawki (surowe truskawki – tolerancja indywidualna), morele, brzoskwinie, rozcieńczone soki z malin, jeżyn, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny | wszystkie owoce surowe, suszone, orzechy |
Suche strączkowe | – | groch, fasola, soja, soczewica, bób |
Cukier i słodycze | cukier, dżemy bez pestek w ograniczonych ilościach, miód | czekolada, ciastka produkowane przemysłowo, chałwa, orzechy, kakao |
Przyprawy | łagodne w ograniczonych ilościach: sok z cytryny, koper zielony, wanilia, | Ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, pikle |
Zupy | zupy mleczne, kleiki, krupniki z dodatkiem kasz drobnych, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub słodkiej śmietance, zupy zaprawiane żółtkiem lub z dodatkiem masła | zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw/owoców, zupy zaprawiane zasmażkami/kwaśną śmietaną, zupy w proszku |
Potrawy z mięs i ryb | gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej/pergaminie/rękawie foliowym, potrawki, pulpety, budynie | smażone, duszone, pieczone z dodatkiem tłuszczu |
Desery | kisiele, musy, galaretki z owoców dozwolonych, kompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, kremy z mleka, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt | desery z dużą ilością cukru, ciasta z bitą śmietaną lub kremem, pączki, faworki, ciasto francuskie, piaskowe, kruche, keksy, makowiec, desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, z orzechami |
Napoje | woda niegazowana, słaba herbata, słaba kawa zbożowa | kawa, mocna herbata, napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe |
(źródło: Szostak W.B., Cichocka A.: Modelowe diety lecznicze i diety specjalne W. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2011, 105-134)
0 komentarzy