Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Choroba a dieta/Inne/Jak chronić oczy przed zaćmą?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jak chronić oczy przed zaćmą?

Jak chronić oczy przed zaćmą?

9 grudnia 2016     czas czytania 2 min
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub tym, które już mają to schorzenie. Zalet takiej diety jest sporo: chroni ona nie tylko oczy, lecz także serce i układ naczyń krwionośnych.

Celem poniższych zaleceń żywieniowych jest opóźnianie występowania procesów degeneracyjnych w soczewce oka. Naukowcy uważają, że można to uzyskać przez wcześnie wprowadzoną dietę bogatą w antyoksydanty, z ograniczoną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans. Zaćma jest bowiem chorobą wynikającą z postępujących zmian degeneracyjnych soczewki oka, w wyniku czego traci ona zdolność do przepuszczania i załamywania promieni słonecznych. Prowadzi to do stopniowego pogarszania ostrości wzroku z możliwością wystąpienia całkowitej jego utraty.

Jak jeść

  • Zwiększyć w diecie produkty bogate w antyoksydanty, czyli witaminy: C, E i karotenoidy (w tym zeaksantyna, luteina i beta-karoten), a także polifenole, spośród których najliczniej reprezentowane są w żywności flawonoidy.
  • Wybierać produkty niezawierające nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans lub zawierające je w bardzo małych ilościach.
  • Wybierać produkty bogate w witaminę B1, B2 i niacynę.

Wyniki niektórych badań sugerują bowiem, że ryzyko zaćmy zmniejsza odpowiednia zawartość w diecie tych witamin.

Najlepszym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce. Jedz zatem codziennie spore ilości warzyw, dołączając je do każdego posiłku, a owoce w mniejszej ilości niż warzywa – ograniczając do 2–3 porcji w ciągu dnia. Wszystkie warzywa i owoce zawierają antyoksydanty: jedne dużo witaminy C, inne beta-karotenu, a jeszcze inne luteiny i zeaksantyny. Im większa będzie różnorodność warzyw i owoców na Twoim talerzu, tym większa będzie zawartość antyoksydantów w Twojej diecie. O ile niektóre witaminy znajdziesz także w produktach mlecznych, to flawonoidy zawarte są tylko w produktach roślinnych: przede wszystkim w orzechach, wszystkich warzywach i owocach (ale szczególnie dużo w nasionach roślin strączkowych, cebuli, kapuście włoskiej, brokułach, cykorii, selerze, sałacie, pomidorach, papryce czerwonej, bobie, żurawinie, truskawkach, jabłkach, winogronach, soku pomidorowym).

Dobrze wybierać każdego dnia, poza innymi warzywami, warzywa bogate w luteinę i zeaksantynę, czyli m.in. jarmuż, szpinak, sałatę, brokuły, dynię, brukselkę, zielony groszek. Spore ilości zawierają także kukurydza, fasolka szparagowa, marchew, kapusta, pomidory. Z owoców najwięcej karotenoidów zawierają pomarańcze.

Warzyw nie zjadaj na sucho – dodawaj do nich olej. Wystarczy niewielka jego ilość, 3–5 g (1/2–1 łyżeczka w posiłku). Dzięki dodatkowi tłuszczu karotenoidy z warzyw dobrze się przyswoją. Co ciekawe, na ich przyswajalność wpływa też dokładne pogryzienie warzyw i owoców je zawierających.

Antyoksydantem bardzo ważnym dla oczu (i nie tylko) jest też witamina E. Dlatego często jedz oleje roślinne, orzechy i nasiona. Sporą jej ilość zawierają także płatki owsiane, natka pietruszki, papryka, koncentrat pomidorowy, kapusta, pietruszka, oliwki, szpinak, szparagi, boćwina, jarmuż, szczypiorek.

Jeśli chodzi o witaminy B1, B2 i niacynę, pomoże Ci dieta bogata w mleko i produkty mleczne. Witaminy te występują też w dużych ilościach w produktach zbożowych pełnoziarnistych (a nie w „oczyszczonych”, czyli na bazie mąki białej). Nie powinieneś zapominać o mięsie i rybach, aby dostarczyć sobie sporo witamin oraz odpowiedniej ilości tłuszczu. Ale uwaga! Wskazane jest wprowadzenie zasady, że więcej tłuszczu roślinnego niż zwierzęcego. Wybieraj zatem chude produkty mleczne i mięsne, używaj tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych.

Groźne – nie tylko dla oczu – są tzw. izomery trans, które w dużych ilościach znajdziesz w słodyczach przemysłowo produkowanych, potrawach typu fast food, gotowych zupach i sosach w proszku. Tych produktów lepiej unikaj, a na słodycze wybieraj owoce lub własnoręcznie upieczone ciasto na bazie oleju.

Poza przedstawionymi szczegółowymi wskazówkami, stosuj dietę zgodną z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz Zasadami Zdrowego Żywienia opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia.

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jak chronić oczy przed zaćmą?

To może Cię zainteresować