Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

12 kwietnia 2017     czas czytania < 1
Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji wykazujących działanie alergenne. To kluczowa dla Ciebie informacja, jeżeli masz stwierdzoną alergię czy też nietolerancję pokarmową.

Kiedy producent musi poinformować nas o alergenach w produkcie?

Powinieneś wiedzieć, że obowiązkiem producenta jest zapewnienie wszystkim konsumentom bezpieczeństwa. Dlatego mają obowiązek poinformowania nas o alergenach, które znajdują się w produktach. Wyjątkiem są np. produkty jednoskładnikowe, których nazwa odnosi się bezpośrednio do konkretnego alergenu, np.: orzechy, mleko. Wtedy informacja o alergenie nie musi być podana. Ale są takie produkty, których nazwa – pomimo że są jednoskładnikowe – nie odnosi się wprost do alergenu np. kasza manna, która jest wytwarzana z pszenicy. W tym przypadku producent powinien poinformować nas o alergenie, czyli o pszenicy, używając zwrotu „zawiera pszenicę”. Stworzono listę 14 substancji najczęściej uczulających, mogących powodować niekorzystne reakcje u osób uczulonych lub cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Ta lista, oczywiście, nie wyczerpuje listy substancji, które mogą uczulać.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Czy wiesz, że…

W restauracji czy piekarni powinna znajdować się informacja dotycząca alergenów zawartych w wybranych przez Ciebie produkcie czy potrawie. Może być ona umieszczona np. w menu lub na zawieszce dotyczącej produktu. Podobnie, kupując przez Internet, także masz prawo do takiej informacji.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

To może Cię zainteresować