Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem

  Składniki: - 200 g fioletowych ziemniaków - 120 g piersi z kurczaka - 1-2 średnie marchewki - garść świeżego szpinaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka nasion słonecznika - 1 ząbek czosnku - przyprawy: tymianek, rozmaryn, szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Nastawić wodę na ziemniaki, dodać szczyptę soli.
2. Ziemniaki dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą i wrzucić do wrzącej wody. Gotować do miękkości przez około 15 minut.
3. Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie ze świeżego tymianku, czosnku, odrobinie oliwy i szczypcie soli.
4. Obrać i dokładnie umyć marchewkę. Następnie przekroić ją na 4 części. Wymieszać marchew z rozmarynem lub tymiankiem oraz odrobiną oliwy.
5. Nastawić piekarnik na 200oC.
6. Wyłożyć blaszkę w piekarniku papierem do pieczeniu i ułożyć na niej marchewki.
7. Pierś z kurczaka zawinąć w papier do pieczenia lub rękaw i ułożyć na blasze.
8. Piec mięso i warzywa około 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest już gotowe włożyć w środek suchy patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to że mięso jest już gotowe.
9. Świeże liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Po wysuszeniu przełożyć na talerz, na którym będzie podawane danie.
10. Marchew i kurczaka wyjąć z piekarnika i wraz z ziemniakami ułożyć na talerzu.
11. Całość posypać prażonymi nasionami słonecznika.

Kaloryczność 1 porcji: 457 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 41 g

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje