Łosoś w sezamie

  Składniki: - 2 kawałki filetu z łososia (każdy po ok. 150 g) - 1 łyżka oleju sezamowego - 3 łyżki sezamu - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta pieprzu Sos cytrynowy: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

1. Łososia oprószyć pieprzem i nasmarować olejem sezamowym.
2. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i obtoczyć w nich łososia.
3. Piekarnik nagrzać do 200oC.
4. Na blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut.
5. Przygotować sos cytrynowy łącząc oliwę z sokiem z cytryny.
6. Na talerzu ułożyć łososia, polać sosem i posypać pieprzem.

Kaloryczność 1 porcji: 375 kcal
Białko: 26,2 g
Tłuszcze: 30,3 g
Węglowodany: 1 g
Błonnik: 0,8 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje