To puryny stanowią główną przyczynę rozwoju choroby: po dostaniu się do organizmu wraz z pożywieniem przekształcają się w kwas moczowy. Kiedy jego stężenie w organizmie wzrośnie pojawiają się napady bólowe, które mogą przeistoczyć się w przewlekły stan zapalny.
Puryny są związkami obecnymi w żywności, które po dostaniu się do organizmu przekształcają się w kwas moczowy. W diecie niskopurynowej nie powinno się przekraczać 300 mg (w przypadku ataków do 120 mg) kwasu moczowego na dobę. Spokojnie! Nie musisz robić zakupów z kalkulatorem! Wystarczy kierować się ogólnymi zaleceniami, czyli ograniczyć te produkty, które zawierają duże ilości puryn i zwiększyć udział tych, które zawierają ich mało, oraz tych, które sprzyjają wydalaniu kwasu moczowego.
Co oznacza dieta niskopurynowa?
Dieta stosowana w przypadku dny moczanowej powinna się przede wszystkim opierać na eliminacji z diety pokarmów, które są bogate w związki purynowe, takich jak:
- czerwone mięso,
- podroby,
- ryby,
- owoce morza,
- tłuszcze zwierzęce,
- alkohol.
W przypadku nasilenia objawów choroby, możesz spróbować ograniczyć również spożycie warzyw, takich jak: szpinak, brokuł, brukselka, por oraz nasion roślin strączkowych (np. fasola, soczewica).
Wyniki badań dotyczących ich szkodliwości w przypadku występowania dny moczanowej są jednak niejednoznaczne.
A co w zamian…
Na Twoją korzyść wpłynie zwiększone spożycie warzyw, owoców, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, tłuszczów roślinnych (np. oleje, orzechy, pestki) i niskoprzetworzonych produktów zbożowych, np. kasz gruboziarnistych, chleba razowego, makaronu pełnoziarnistego.
Czy wiesz, że…
- Badania wykazały, że osoby spożywające minimum jedną porcję produktów mlecznych w ciągu dnia miały niższe stężenia kwasu moczowego we krwi w porównaniu do osób, które nie uwzględniły tych produktów w swoim jadłospisie.
- Po co warzywa i owoce? Są cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, które wykazują ochronne działanie przed rozwojem dny.
- W dnie moczanowej szczególną uwagę trzeba przykładać do tłuszczów. Dowiedziono, że dieta bogatowęglowodanowa (czyli obfitująca w warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału) wzmaga wydalanie kwasu moczowego z moczem, natomiast dieta obfitująca w tłuszcze sprzyja ich gromadzeniu w organizmie.
- Warto też sporo pić, zwłaszcza po posiłkach i przed snem, bo to także znacznie ułatwia nerkom wydalanie kwasu moczowego.
Pamiętaj!
Sposób żywienia osób chorujących na dnę moczanową powinien być oparty na diecie niskopurynowej, z ograniczeniem fruktozy, alkoholu i znacznych ilości tłuszczu.
Więcej na ten temat znajdziesz w artykule pt.: Dna moczanowa: produkty zalecane i nieskazanew diecie.
0 komentarzy