Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Kolorowe kopytka

Kolorowe kopytka



Kaloryczność 1 porcji: 183 kcal

  • Białko: 6,9 g
  • Tłuszcz: 1,65 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik: 5 g

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki razowej
  • 2-3 średnie ugotowane marchewki (pomarańczowe)
  • 1 burak (fioletowe)
  • 3 garście świeżego szpinaku (zielone)
  • 2 łyżeczki curry (żółte)

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. W oddzielnych miskach zblendować szpinak, marchew i buraka.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na 4 części – do pierwszej dodać buraka, do drugiej marchew, do trzeciej szpinak, natomiast do czwartej curry.
5. Każdą część zagnieść osobno, uformować wałeczki i pociąć na cienkie kopytka.
6. Przygotowane kluski wrzucić do wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.

Kaloryczność całej potrawy: 1095 kcal
Białko: 41,4 g
Tłuszcze: 9,9 g
Węglowodany: 236 g
Błonnik: 30 g

Kaloryczność 1 porcji: 183 kcal
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 1,65 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik: 5 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje