Kolorowe kopytka

  Składniki: - ½ kg ugotowanych ziemniaków - 1 jajko - ½ szklanki mąki pszennej - ½ szklanki mąki razowej - 2-3 średnie ugotowane marchewki (pomarańczowe) - 1 burak (fioletowe) - 3 garście świeżego szpinaku (zielone) - 2 łyżeczki curry (żółte)

 

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. W oddzielnych miskach zblendować szpinak, marchew i buraka.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na 4 części – do pierwszej dodać buraka, do drugiej marchew, do trzeciej szpinak, natomiast do czwartej curry.
5. Każdą część zagnieść osobno, uformować wałeczki i pociąć na cienkie kopytka.
6. Przygotowane kluski wrzucić do wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.
 

Kaloryczność całej potrawy: 1095 kcal
Białko: 41,4 g
Tłuszcze: 9,9 g
Węglowodany: 236 g
Błonnik: 30 g

Kaloryczność 1 porcji: 183 kcal
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 1,65 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik: 5 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje