Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta RZS w punktach

Dieta RZS w punktach

9 grudnia 2016     czas czytania 3 min
Dieta skrojona na Twoją miarę – to podstawowe zalecenie żywieniowe, jeśli chorujesz na RZS. Są oczywiście zalecenia ogólne, czyli szereg wskazówek dotyczących ogólnej formy odżywiania, wyboru określonych produktów spożywczych i technik kulinarnych. Lepiej jednak zmodyfikować je indywidualnie, w porozumieniu z dietetykiem.

Wszystko dlatego, że każdy ma swoją drogę z RZS i każdemu mogą towarzyszyć inne powikłania. Każdy ma też indywidualnie dobrany zestaw leków mogących wpływać na indywidualne potrzeby żywieniowe.  

Dieta RZS – ogólne zalecenia

1. Modyfikuj dietę indywidualnie! Uwzględniaj swoje potrzeby.

2. Urozmaicaj dietę, spraw by była różnorodna. Dzięki temu dostarczysz wielu różnych składników w niezbędnych ilościach.

3. Posiłki niech będą małe, lecz często spożywane, o regularnych porach i w stałych odstępach czasu (maksymalnie co 3 godziny). Ale pamiętaj: ostatni posiłek zjedz minimum 3 godziny przed snem w formie lekkiego dania, które nie obciąży żołądka na noc.

4. Warzywa i owoce spożywaj 5 razy dziennie (czyli po 80-100 g świeżego produktu, np. 1/2  brokułu, 1 burak, szklanka truskawek czy borówek). Szczególnie polecane są warzywa: sałata, ogórek, por, brokuł, marchew, burak, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki (z wyłączeniem kiełków lucerny) oraz owoce: borówki, ciemne winogrona, jagody, żurawina, czarna porzeczka, truskawki, owoce dzikiej róży. Ogranicz: jabłka, kapustę białą, ziemniaki, pomidory, paprykę i bakłażana oraz warzywa o dużej zawartości kwasu szczawiowego – rabarbar, szpinak, botwina.

5. Postaw na pełnoziarniste produkty zbożowe o jak najniższym indeksie glikemicznym, np. pieczywo razowe i graham, ryż dziki i brązowy niełuskany, makaron razowy i kasze gruboziarniste, tj. gryczana, pęczak. Ważne! Zwrócić szczególną uwagę na reakcję swojego organizmu po spożyciu produktów zawierających gluten lub kukurydzę, ponieważ u osób chorujących na RZS, zaobserwowano nadmierną reakcję immunologiczną na określone substancje pokarmowe, co w konsekwencji może zaostrzać objawy.

6. Orzechy (migdały, orzechy włoskie) oraz nasiona (sezam, dynia) to doskonałe urozmaicenie Twojej diety, a jednocześnie źródło kwasów omega-3.

Mięso, nabiał, ryby… Roller-coaster tłuszczu

1. Dieta w RZS wiąże się z ograniczeniem spożycia tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego. Dwie proste zasady i masz sukces!
Zasada 1: zmniejsz spożycie tłustych gatunków mięs (wieprzowina, baranina, wołowina, tłusty drób) i jego przetworów oraz pełnotłustych produktów; w mlecznych (mleko, śmietana i śmietanka, sery: żółte, topione, pleśniowe);
Zasada 2: wybieraj chude gatunki mięs (indyk, kurczak – bez skóry, cielęcina, dziczyzna) oraz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

2. Miejsce produktów mięsnych w menu muszą zająć ryby i owoce morza! To właśnie one stanowią naturalne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które korzystnie wpłyną na Twoje stawy (redukują stany zapalne). Jedz ryby co najmniej 2 razy w tygodniu!

3. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, zwiększ natomiast ilość tłuszczów roślinnych. Codzienną dietę staraj się uzupełniać w:
– wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 z produktów pochodzenia roślinnego, czyli oleju rzepakowego, oleju i siemienia lnianego, orzechów włoskich, nasion chia;
– jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli oliwę z oliwek, oliwki, orzechy (laskowe, migdały), awokado.

Pamiętaj jednak:

Ogranicz ilość oleju kukurydzianego, słonecznikowego, oleju z pestek dyni i winogron, ponieważ zawierają znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które – jeśli spożywane są w nadmiarze – uczestniczą w produkcji czynników prozapalnych i prozakrzepowych. Dodatkowo, jeśli w Twojej diecie ilość kwasów omega-6 zdecydowanie przewyższy ilość kwasów omega-3, wówczas uniemożliwi to korzystne działanie przeciwzapalne tych drugich.

O tym musisz pamiętać

1. Cukier znika z Twojej diety całkowicie! Możesz go zamienić na miód, ale w niewielkich i kontrolowanych ilościach. Umiar to podstawa!

2. Kolagen to składnik, o którym musisz pamiętać i którego nie może zabraknąć w Twoim codziennym menu. Jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania stawów i chrząstek. Naturalnym jego źródłem są galarety mięsne i rybne.

3. Pamiętaj, że produkty wysokoprzetworzone, typu dania z proszku (zupy, sosy, ciasta itp.) lub gotowe potrawy w słoikach, to nadmierne ilości soli oraz substancji dodatkowych. Wykreślamy je!

4. Z jadłospisu wyklucz dania typu fast food oraz wysokotłuszczowe przekąski (np. chipsy, nachosy, paluszki itp.).

5. Przyprawy – mała, wielka rzecz Twojej diety!

  • zrezygnuj z tradycyjnej soli (chlorek sodu) na rzecz soli potasowej bądź magnezowej,
  • wyeliminuj sztuczne gotowe mieszanki przyprawowe,
  • stosuj ž kurkumę, imbir, goździki, anyż, czosnek, chrzan, cząber, bazylię, estragon, tymianek, majeranek, miętę, szałwię,
  • unikaj ž ostrych przypraw, takich jak: pieprz, ostra papryka, chilli.

Co możesz pić?

Zalecana ilość płynów, jaką należy wypić w ciągu doby, to minimum 2 litry. Ta reguła obowiązuje również chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Pamiętaj jednak, że:

  • woda powinna stanowić największy procent wszystkich wypijanych płynów; pij ją systematycznie, małymi łykami, przez cały dzień,
  • całkowicie wyeliminuj napoje alkoholowe,
  • zrezygnuj z picia różnego rodzaju wód smakowych (dosładzanych cukrem bądź słodkimi syropami), słodkich napojów gazowanych i niegazowanych,
  • wykreśl z menu mocną kawę i herbatę – wybieraj ich lekkie napary, lub herbatę zieloną i czerwoną, herbaty owocowe.

Pamiętaj, że…

Dla osób z RZS wybór określonych produktów spożywczych to równie ważna kwestia, jak sposób i forma, w jakiej zostaną przygotowane. Techniki kulinarne korzystne dla Ciebie to: gotowanie (w wodzie i na parze), duszenie (bez wcześniejszego obsmażania), pieczenie w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub z niewielką ilością tłuszczu dozwolonego, pieczenie w folii, smażenie sauté (bez panierki, mąki czy też jajka).

Powodzenia!

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta RZS w punktach

To może Cię zainteresować