Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

22 grudnia 2022     czas czytania 6 min
Chyba każdy z nas choć raz w życiu doświadczył zgagi – uczucia nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem. Kiedy zgaga dokucza przynajmniej raz w tygodniu, warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to wskazywać na chorobę refluksową przełyku. Jej leczenie uwzględnia zarówno terapię farmakologiczną, jak i niefarmakologiczną. Oznacza to modyfikację stylu życia, w tym stosowanie odpowiedniej diety. Pod koniec 2021 roku zaktualizowano zalecenia dotyczące diagnozowania i leczenia choroby refluksowej przełyku.

Podstawowe informacje o chorobie

Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) jest jedną z częstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. Rozwija się na skutek zarzucania treści żołądkowej do przełyku, co może lecz nie musi, powodować stan zapalny błony śluzowej przełyku i wywoływać kłopotliwe objawy, wpływające negatywnie na jakość życia chorych. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby jest zgaga, występująca co najmniej raz w tygodniu. Choroba może się też manifestować szeregiem objawów pozaprzełykowych, takich jak np.: bóle w klatce piersiowej niezwiązane z chorobą serca, kaszel napadowy, uporczywa chrypa, ból gardła, zapalenie dziąseł czy uszkodzenie szkliwa zębów.

Wśród przyczyn choroby wymienia się zaburzenia funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku, a także zwiększony gradient ciśnienia żołądkowo-przełykowego, zaburzenia motoryki przełyku i żołądka. Szacuje się, że w Polsce choroba może dotyczyć 36% dorosłych osób uskarżających się na dolegliwości brzuszne.

W praktyce klinicznej wyróżnia się postać nienadżerkową choroby i postać nadżerkową – refluksowe zapalenie przełyku. Postać nienadżerkowa występuje częściej i może dotyczyć nawet 70% chorych.

Nieleczona choroba refluksowa przełyku może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak: zwężenie przełyku, krwawienia z przewodu pokarmowego, zmiany przednowotworowe przełyku (tzw. przełyk Barretta), rak gruczołowy przełyku.

Leczenie choroby

Podstawową metodą leczenia choroby jest farmakoterapia, najczęściej z użyciem inhibitorów pompy protonowej. Celami leczenia choroby jest opanowanie jej objawów, wygojenie uszkodzeń błony śluzowej przełyku wywołanych refluksem, a także zapobieganie rozwojowi powikłań. U chorych, u których stwierdzono przełyk Barretta, celem leczenia jest zapobieganie dalszemu rozwojowi zmian przedrakowych i zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka gruczołowego przełyku.

Modyfikacja stylu życia, w tym sposobu żywienia, jest istotnym elementem wspomagającym terapię choroby refluksowej przełyku.

Zalecenia dotyczące stylu życia

Wśród zmian w stylu życia i diecie, uważanych za pomocne w leczeniu choroby refluksowej przełyku, wymieniane są: normalizacja masy ciała, umiarkowana aktywność ruchowa, odpowiednia pozycja ciała w czasie snu i odpoczynku, noszenie odzieży, która nie uciska okolic jamy brzusznej, rezygnacja z palenia tytoniu. Chorym zaleca się również zmianę sposobu żywienia, uwzględniającą zarówno odpowiednie nawyki żywieniowe, jak i dobór produktów w codziennej diecie.

Zwyczaje żywieniowe, takie jak szybkie i nieregularne spożywanie posiłków o dużej objętości, pojadanie między posiłkami czy spożywanie posiłków bezpośrednio lub krótko przed snem, uznawane są za nawyki sprzyjające objawom choroby refluksowej przełyku.

Wśród produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym wymieniane są: produkty/potrawy tłuste, pikantne, kwaśne, cytrusy, soki z owoców cytrusowych (pomarańczowy, grejpfrutowy), warzywa cebulowe, pomidory i przetwory pomidorowe, czekolada, kawa, napoje i produkty z dodatkiem mięty, napoje gazowane, alkohol.

Siła dowodów naukowych na skuteczność wymienionych wyżej modyfikacji stylu życia, w tym diety, jest zróżnicowana. W opinii ekspertów American College of Gastroenterology (ACG) dowody naukowe nie są wystarczające, by rezygnację z palenia tytoniu czy eliminację produktów  potencjalnie refluksogennych zalecać rutynowo wszystkim osobom z chorobą refluksową przełyku.

Zwyczaje żywieniowe, takie jak szybkie i nieregularne spożywanie posiłków o dużej objętości, pojadanie między posiłkami czy spożywanie posiłków bezpośrednio lub krótko przed snem, uznawane są za nawyki sprzyjające objawom choroby refluksowej przełyku.

Wśród produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym wymieniane są: produkty/potrawy tłuste, pikantne, kwaśne, cytrusy, soki z owoców cytrusowych (pomarańczowy, grejpfrutowy), warzywa cebulowe, pomidory i przetwory pomidorowe, czekolada, kawa, napoje i produkty z dodatkiem mięty, napoje gazowane, alkohol.

Siła dowodów naukowych na skuteczność wymienionych wyżej modyfikacji stylu życia, w tym diety, jest zróżnicowana. W opinii ekspertów American College of Gastroenterology (ACG) dowody naukowe nie są wystarczające, by rezygnację z palenia tytoniu czy eliminację produktów  potencjalnie refluksogennych zalecać rutynowo wszystkim osobom z chorobą refluksową przełyku.

Choroba refluksowa a palenie tytoniu

W badaniu populacji norweskiej (HUNT 2, prawie 65,5 tys. uczestników) stwierdzono zależność między paleniem papierosów, fajki lub cygar, a występowaniem objawów choroby refluksowej przełyku. Wykazano, że wśród osób palących codziennie od ponad 20 lat, ryzyko wystąpienia objawów choroby wzrastało o 70% w porównaniu z osobami, które paliły codziennie, ale krócej niż rok. W badaniu tym odnotowano także, że osoby, które wypaliły ponad 50 tys. papierosów w ciągu swojego życia, były o 60% bardziej narażone na ryzyko wystąpienia objawów refluksu w porównaniu z osobami, które wypaliły mniej niż 100 papierosów. Na podstawie danych z Szwedzkiego Rejestru Bliźniąt (prawie 28 tys. uczestników badania) stwierdzono, że palenie tytoniu oraz wypalanie ponad 20 papierosów dziennie zwiększało ryzyko częstych objawów refluksowych u kobiet o odpowiednio 18% i 37%, zaś u mężczyzn – o 36% i 56% w porównaniu z osobami niepalącymi. W kilku innych badaniach potwierdzono też silną korelację pomiędzy paleniem papierosów, a występowaniem zapalenia przełyku.

W badaniu populacji norweskiej (prawie 30 tys. uczestników) wykazano, że zaprzestanie palenia ogranicza objawy choroby u osób z prawidłową masą ciała, przyjmujących przynajmniej raz w tygodniu leki antyrefluksowe. W innym badaniu, w którym oceniano wpływ rezygnacji z palenia tytoniu na objawy choroby przy pomocy zwalidowanego kwestionariusza badawczego, odnotowano zmniejszenie objawów choroby refluksowej przełyku u osób, które z powodzeniem rzuciły palenie na rok (44% u osób niepalących w porównaniu z 18% w grupie osób, które nadal paliły). Tylko w grupie, której udało się z sukcesem zrezygnować z palenia odnotowano także zmniejszenie częstotliwości występowania refluksu.

W badaniu dorosłych Amerykanów zgłaszających częste (raz w tygodniu i częściej) oraz rzadkie (rzadziej niż raz w tygodniu) występowanie zgagi lub kwaśnych regurgitacji wykazano, że palenie w przeszłości było związane z częstym występowaniem objawów refluksowych, zaś nie stwierdzono związku z paleniem aktywnym. Podobną zależność zaobserwowano w badaniu HUNT 3 w odniesieniu do korzystania z innej niż papierosy używki nikotynowej o nazwie „snus” – produktu przypominającego tabakę, popularnego w Szwecji, Finlandii i Norwegii. Jest on zażywany doustnie przez umieszczenie go za dolną lub górną wargą, skąd następuje wchłanianie nikotyny. W badaniu tym wykazano, że osoby codziennie zażywające snus miały mniejsze ryzyko wystąpienia zgagi/regurgitacji w porównaniu z osobami, które nigdy nie korzystały z tego produktu.  Natomiast w przypadku osób zażywających snus w przeszłości ryzyko wystąpienia objawów wynosiło 20%. Prawdopodobnym wyjaśnieniem braku zależności między występowaniem objawów refluksowych, a paleniem aktywnym i jednocześnie pozytywnym efektem w związku z paleniem w przeszłości, może być wzrost masy ciała. Jest on często obserwowany u osób rezygnujących z palenia. Jak wykazano na podstawie danych z badań HUNT 2 i HUNT 3, rezygnacja z palenia tytoniu zwiększała dwukrotnie ryzyko rozwoju choroby u osób, u których wskaźnik masy ciała wzrósł od momentu rezygnacji z nałogu o ponad 3,5 kg/m2.

W badaniach eksperymentalnych wykazano, że palenie tytoniu może sprzyjać występowaniu objawów choroby refluksowej przełyku na drodze kilku mechanizmów. Stwierdzono wpływ nałogu na redukcję ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku. Wykazano też, że u palaczy większość epizodów refluksu pojawiało się podczas kaszlu i głębokiego wdechu związanego z nagłym wzrostem ciśnienia wewnątrzbrzusznego, co wpływało na zaburzenie funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku. W innych badaniach potwierdzono, że palenie tytoniu może być także związane z wydłużonym czasem oczyszczania przełyku prawdopodobnie na skutek zmniejszonego wydzielania śliny.

Palenie tytoniu jest jedną z wiodących przyczyn zgonów na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia korzystanie z produktów tytoniowych powoduje ponad 8 milionów zgonów rocznie, z czego 7 milionów  jest wynikiem bezpośredniego palenia tytoniu, a około 1,3 miliona jest wynikiem narażenia osób niepalących na tzw. palenie bierne. Wszystkie formy używania tytoniu są szkodliwe i nie ma bezpiecznego poziomu narażenia. Dlatego warto, by palacze z chorobą refluksową przełyku, starali się jednak zrezygnować z nałogu.

Piśmiennictwo:

  1. Philip O. Katz P.O., Dunbar K.B., Schnoll-Sussman F.H. et al.: ACG clinical guideline for the diagnosis and management of gastroesophageal reflux disease. Am. J. Gastroenterol. 2022; 117: 27–56. doi: 10.14309/ajg.0000000000001538.
  2. Świdnicka-Siergiejko A., Marek T., Waśko-Czopnik D., Gąsiorowska A. i wsp.: Postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne w chorobie refluksowej przełyku. Konsensus Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii 2022. Med. Prakt. 2022; 6: 38–74.
  3. Eusebi L.H., Ratnakumaran R., Yuan Y. et al.: Global prevalence of, and risk factors for, gastroesophageal reflux symptoms: a meta-analysis. Gut 2018; 67(3): 430–440. doi: 10.1136/gutjnl-2016-313589.
  4. Nilsson M., Johnsen R., Ye W. et al.: Lifestyle related risk factors in the aetiology of gastro-oesophageal reflux. Gut 2004; 53(12): 1730–1735. doi: 10.1136/gut.2004.043265.
  5. Zheng Z., Nordenstedt H., Pedersen N.L. et al.: Lifestyle factors and risk for symptomatic gastroesophageal reflux in monozygotic twins. Gastroenterol. 2007; 132(1): 87–95. doi: 10.4166/kjg.2011.57.5.281.
  6. Lee S.J., Jung M.K., Kim S.K. et al.: Clinical characteristics of gastroesophageal reflux disease with esophageal injury in Korean: focusing on risk factors. Korean J. Gastroenterol. 2011; 57(5): 281–287. doi: 10.4166/kjg.2011.57.5.281.
  7. Ness-Jensen E., Lindam A., Lagergren J. et al.: Tobacco smoking cessation and improved gastroesophageal reflux: A prospective population-based
    cohort study: The HUNT study. Am. J. Gastroenterol. 2014; 109(2): 171–177. doi: 10.1038/ajg.2013.414.
  8. Kohata Y., Fujiwara Y., Watanabe T. et al.: Long-term benefits of smoking cessation on gastroesophageal reflux disease and health-related quality of life. PLoS One 2016;11(2): e0147860. doi: 10.1371/journal.pone.0147860.
  9. Lie T.M., Bomme M., Hveem K. et al.: Snus and risk of gastroesophageal reflux. A population-based case-control study: the HUNT study. Scand. J. Gastroenterol. 2017; 52(2): 193–198. doi: 10.1080/00365521.2016.1245775.
  10. Hallan A., Bomme M., Hveem K. et al.: Risk factors on developement of new-onset gastroesophageal reflux symptoms. A population-based prospective cohort study: The HUNT Study. Am. J. Gastroenterol. 2015; 110(3): 393–400. doi: 10.1038/ajg.2015.18.
  11. Kahrilas P.J., Gupta R.R.: Mechanisms of acid reflux associated with cigarette smoking. Gut 1990; 31(1): 4–10. doi: 10.1136/gut.31.1.4.
  12. Kahrilas P.J., Gupta R.: The effect of cigarette smoking on salivation and esophageal acid celarence. J. Lab. Clin. Med. 1989; 114(4): 431–438.
  13. Ness-Jensen E., Lagergren J.: Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best Parct. Res. Clin. Gastroenterol. 2017; 31(5): 501–508. doi: 10.1016/j.bpg.2017.09.004.
  14. WHO global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025, fourth edition. WHO, Geneva, 2021
  15. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco; dostęp z dn. 11.03.2024

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

To może Cię zainteresować