Krem z pieczonej marchwi i batata

  Składniki: - 5 średnich marchwi - 1 średni batat - 1 mały seler - 2 średnie korzenie pietruszki - 1 mały por (biała część) - 1,5 l zimnej wody - 6 łyżeczek jogurtu naturalnego - przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości około 5 mm.
2. Do garnka wrzucić 1 marchew, seler, pietruszkę, pora, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
3. Pozostałe warzywa (4 marchewki i batata) ułożyć na blaszce, posypać przyprawami, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości przez 30 minut w temperaturze 220oC (warzywa można również upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką).
4. Upieczone warzywa wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez 10 minut.
5. Następnie garnek zdjąć z palnika i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
6. Całość zblendować na gładką masę.
7. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Kaloryczność 1 porcji: 65 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 0,6 g
Węglowodany: 15 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje