Krem z pieczonej marchwi i batata

  Składniki: - 5 średnich marchwi - 1 średni batat - 1 mały seler - 2 średnie korzenie pietruszki - 1 mały por (biała część) - 1,5 l zimnej wody - 6 łyżeczek jogurtu naturalnego - przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości około 5 mm.
2. Do garnka wrzucić 1 marchew, seler, pietruszkę, pora, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
3. Pozostałe warzywa (4 marchewki i batata) ułożyć na blaszce, posypać przyprawami, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości przez 30 minut w temperaturze 220oC (warzywa można również upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką).
4. Upieczone warzywa wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez 10 minut.
5. Następnie garnek zdjąć z palnika i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
6. Całość zblendować na gładką masę.
7. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Kaloryczność 1 porcji: 65 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 0,6 g
Węglowodany: 15 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).