Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

21 kwietnia 2023     czas czytania 7 min
Jedną z głównych funkcji układu odpornościowego jest zdolność do wywołania reakcji zapalnej, która wykorzystywana jest do obrony organizmu przed urazami. Odpowiedź zapalna pełni naturalną funkcję ochronną, eliminując czynniki destrukcyjne i doprowadzając do gojenia się uszkodzonej tkanki. W sytuacji, gdy reakcja ta zostaje skierowana przeciwko własnym tkankom może to prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego. Istotny wpływ na zaawansowanie stanu zapalnego mają składniki odżywcze.

Czym jest dieta przeciwzapalna?

Pomimo rosnącej świadomości korzyści zdrowotnych płynących ze stosowania diety przeciwzapalnej, nie istnieje jej jedna uniwersalna definicja. Jedną z pierwszych wersji diety przeciwzapalnej opublikowano w 1995 roku w The Zone Diet przez dr. Barry’ego Searsa. Koncepcja diety opierała się na określonej proporcji makroskładników w zależności od ich wpływu na poziom stężenia insuliny i kortyzolu. Spośród wszystkich wzorców żywieniowych wykazano, że dieta śródziemnomorska ma najwyższy potencjał przeciwzapalny, wpływa także korzystnie na regulację masy ciała i metaboliczne czynniki ryzyka wystąpienia otyłości. W rezultacie najczęściej stosowana definicja diety przeciwzapalnej obejmuje zarówno zasady diety śródziemnomorskiej jak i okinawskiej, a jej celem jest eliminacja długotrwałego ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Niemniej jednak wszystkie wersje diety przeciwzapalnej opierają się na zasadach dotyczących włączenia produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwasy tłuszczowe omega-3. Założenia diety przeciwzapalnej obejmują również ograniczenie rafinowanych węglowodanów obecnych m.in. w oczyszczonych produktach zbożowych, słodyczach oraz zwiększenie spożycia między innymi orzechów, nasion i pestek. Zestawienie tego typu produktów w diecie przeciwzapalnej czyni ją także dietą o niskim indeksie glikemicznym. Wymienione przykłady produktów spożywczych zawierają różne składniki bioaktywne, które wykazują działanie przeciwzapalne, a jeśli są spożywane jako schemat żywieniowy, można je uznać za dietę przeciwzapalną.

Stan zapalny a występowanie chorób

Choroby przewlekłe, takie jak otyłość, cukrzyca typu II, choroby sercowo-naczyniowe, niektóre nowotwory czy zespół metaboliczny są ściśle związane z przewlekłym stanem zapalnym. Zapalenie ma także wpływ na utrwalanie procesów neurozapalnych, które mogą zwiększać ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja i choroba Alzheimera. Chorobą, w której zaobserwowano zwiększony poziom stanu zapalnego jest depresja, a dieta przeciwzapalna może zmniejszać jej objawy oraz ryzyko zachorowania. Występowanie stanu zapalnego związane jest także z takimi chorobami jak: reumatoidalne zapalenie stawów, endometrioza czy choroby zapalne jelit.

Stan zapalny a otyłość

Otyłość jest kluczowym czynnikiem, który zwiększa ryzyko wystąpienia chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu II, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, co czyni ją jednym z największych wyzwań klinicznych zdrowia publicznego XXI wieku. Związek między otyłością, a chorobami niezakaźnymi opiera się na teorii przewlekłego zapalenia o niskim stopniu nasilenia. Osoby posiadające zwiększoną liczbę komórek tłuszczowych (adipocytów) wytwarzają wyższy poziom leptyny. Wyższe wydzielanie leptyny wiąże się z wytwarzaniem w surowicy markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP), czynnik martwicy nowotworów α (TNF-α) i interleukina 6 (IL-6). Markery stanu zapalnego, które są wydzielane przez nadmierną ilość tkanki tłuszczowej, wpływają na stężenie poziomu insuliny, powodując insulinooporność, dysfunkcję śródbłonka, co ostatecznie może prowadzić do cukrzycy typu II i innych zaburzeń metabolicznych. Badania naukowe wykazały, że redukcja tkanki tłuszczowej, szczególnie tkanki tłuszczowej trzewnej oraz całkowitej masy ciała u osób z otyłością prowadzi do zmniejszenia stanu zapalnego.

Wpływ sposobu żywienia na stan zapalny organizmu

Istnieje coraz więcej dowodów łączących dietę z funkcjonowaniem układu odpornościowego i modulacją odpowiedzi zapalnej. Dieta składająca się z dużych ilości cukrów prostych, tłuszczów nasyconych, przetworzonego mięsa i smażonych potraw wiąże się ze stanem prozapalnym w organizmie i rozwojem otyłości oraz innych chorób niezakaźnych. Natomiast dieta bogata w warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby, orzechy, czyli podobna do diety śródziemnomorskiej, wiąże się z większym prawdopodobieństwem obniżenia stanu zapalnego w organizmie. Dieta przeciwzapalna wspiera także prawidłową kondycję mikrobioty jelitowej, od której zależy odporność całego organizmu. Wykazano, że diety o wysokiej zawartości tłuszczów trans i diety bogate w żywność i napoje z dodatkiem cukru zwiększają stężenie prozapalnej cytokiny IL-6 i TNFα. Tak zwany zachodni sposób żywienia stanowi zupełne przeciwieństwo wzorca żywieniowego jakim jest dieta przeciwzapalna. Dietę przeciwzapalną warto stosować w przypadku chorób, w których występuje podwyższony poziom stanu zapalnego, a także w celu profilaktyki u osób zdrowych.

Tłuszcze w diecie przeciwzapalnej

Jedną z istotnych różnic między dietą przeciwzapalną, a innymi dietami jest nacisk na udział odpowiednich tłuszczów. Dieta przeciwzapalna charakteryzuje się większą zawartością jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne. Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są między innymi: awokado, orzechy, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Z kolei kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 znajdują się w rybach, orzechach, oleju lnianym i siemieniu lnianym. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w naszym organizmie i muszą być dostarczone z zewnątrz, ponieważ są niezbędnymi składnikami odżywczymi potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zadbać o odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie z rodziny omega-3, zwłaszcza kwasu dekozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA), których głównym źródłem są tłuste ryby morskie. Zgodnie z zaleceniami ryby powinny być spożywane dwa razy w tygodniu, w tym raz powinny być to ryby tłuste takie jak np. makrela, łosoś, śledź czy pstrąg. Jeżeli chodzi o spożycie orzechów to zaleca się spożywanie co najmniej 2 porcji orzechów tygodniowo, gdzie porcja to 30 g. Korzyści zdrowotne, w tym obniżenie stanu zapalnego, zaobserwowano przy spożyciu 14-30 g orzechów dziennie, do 5 razy w tygodniu. Oprócz zadbania o odpowiednie spożycie tłuszczów wielonienasyconych należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych oraz trans, które mają działanie prozapalne. Obecne są przede wszystkim w żywności wysokoprzetworzonej, do której zaliczamy m.in. dania gotowe, żywność typu fast food, słone przekąski czy wyroby cukiernicze. Izomery trans powstają także w procesie uwodornienia olejów roślinnych. W procesie tym dochodzi do zmiany tłuszczu z postaci płynnej w postać stałą, tworząc w ten sposób trwały tłuszcz o wysokiej temperaturze topnienia. Izomery trans mają dobrze udokumentowany niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) w surowicy powodując wzrost jego stężenia oraz poziom HDL („dobrego cholesterolu”) przyczyniają się do obniżenia poziomu. W badaniach klinicznych zaobserwowano, że spożycie kwasów tłuszczowych trans było związane ze zwiększonym poziomem markerów ogólnoustrojowego stanu zapalnego, w tym czynnika martwicy nowotworów (TNF), CRP i interleukiny 6. Ponadto izomery trans mogą upośledzać metabolizm niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zaangażowanych w procesy przeciwzapalne.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce stanowią istotną część diety przeciwzapalnej. Charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką wartością odżywczą. Bogate są w składniki odżywcze takie jak: witaminy, składniki mineralne i flawonoidy. Warto spożywać je w większych ilościach tak aby pojawiały się w większości posiłków. Istotne jest też dbanie o ich różnorodność, aby w ten sposób dostarczać różne związki polifenolowe (m.in. flawonoidy) takie jak: resweratrol, kwercetyna, rutyna. Warzywa i owoce zawierają ich wysokie stężenia, dlatego posiadają charakterystyczne kolory i działanie przeciwzapalne. Ponadto owoce i warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża ich indeks glikemiczny. Wyniki wielu badań wskazują na to, że dieta bogata w owoce i warzywa wiąże się z niższym poziomem markerów stanu zapalnego we krwi. W praktyce dieta przeciwzapalna kładzie nacisk na jedzenie większej ilości warzyw niż owoców, ze względu na ich niższy indeks glikemiczny i niższą wartość energetyczną. Warto starać się jeść warzywa i owoce sezonowo, dostarczając w ten sposób więcej składników odżywczych, a tym samym właściwości przeciwutleniających, często też za niższą cenę. Należy pamiętać, że warzywa i owoce mrożone oraz spożywane poza sezonem są również wartościowe.

Węglowodany

Regularne spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym powoduje przewlekłą hiperglikemię, podczas której poprzez różne mechanizmy dochodzi do zwiększenia produkcji wolnych rodników i cytokin prozapalnych. Podobnie jak w przypadku diety śródziemnomorskiej produkty zbożowe pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym są podstawą diety przeciwzapalnej. Zaliczają się do nich: kasze gruboziarniste (kasza gryczana, kasza pęczak), razowe makarony czy np. brązowy ryż, a także razowe pieczywo i płatki zbożowe. Produkty zbożowe pełnoziarniste zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza stan zapalny. Odpowiada on także za regulację motoryki przewodu pokarmowego. Ponadto wiąże cholesterol, obniża poposiłkowe stężenie glukozy i insuliny oraz zapewnia uczucie sytości. Błonnik pokarmowy znajduje się także w warzywach i owocach oraz nasionach roślin strączkowych. Zwiększając spożycie błonnika warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, aby nie doprowadzić do zaparć.

Źródła białka w diecie przeciwzapalnej

Białko w diecie przeciwzapalnej powinno być przede wszystkim pochodzenia roślinnego, z udziałem ryb i niewielkimi ilościami chudego mięsa. Mięso czerwone takie jak np. wieprzowina czy wołowina jest dobrym źródłem żelaza hemowego, które w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania stresu oksydacyjnego, a także przyczyniać się do rozwoju chorób np. nowotworów. Rodzaj tłuszczu zawartego w danym produkcie białkowym jest głównym wyznacznikiem tego, czy ma ono działanie przeciwzapalne, czy prozapalne. Warto wybierać ryby zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 takie jak łosoś, makrela, halibut czy śledź. Oprócz ryb, dobrym źródłem białka będą także nasiona roślin strączkowych i soja np. w postaci tofu. Flawonoidy, białko i zdrowe tłuszcze w soi przyczyniają się do jej działania przeciwzapalnego. Wykazano, że soja przyczynia się do zmniejszenia markerów stanu zapalnego, interleukiny 6, TNF-α i CRP.

Nawyki żywieniowe

Na stan zapalny ma również wpływ sposób, w jaki żywność jest dostarczana do organizmu, czyli atmosfera, w jakiej spożywamy posiłki. Chodzi tu o sposób żywienia charakteryzujący zachodnie społeczeństwo, w którym często spożywane są wysokoprzetworzone produkty w atmosferze pośpiechu i braku uważności. Dlatego warto posiłki spożywać powoli, skupiając całą swoją uwagę na potrawie, a przyczyni się to do obniżenia stanu zapalnego w organizmie (czytaj więcej). Dzięki uważnemu jedzeniu uzyskujemy też lepsze poczucie sytości. Odpowiednia kompozycja posiłku i kontrola spożywanych porcji (czytaj więcej) przyczynia się do zmniejszenia ryzyka hiperglikemii i otyłości, a co za tym idzie redukcję ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Badania dowodzą, że powolne i uważne jedzenie zmniejsza poranny poziom kortyzolu – hormonu stresu. To, w jaki sposób spożywamy posiłki, może być równie ważne jak jakość naszej codziennej diety.

Podsumowanie

Sposób żywienia może mieć zarówno wpływ prozapalny i przeciwzapalny. Diety w stylu zachodnim bogate w tłuszcze nasycone, rafinowane węglowodany są zwykle związane z wyższym poziomem stanu zapalnego, podczas gdy sposób żywienia zbliżony do diety śródziemnomorskiej, w którym dominują warzywa, owoce i ryby związany jest z niższym poziomem stanu zapalnego. Na przewlekły stan zapalny mają wpływ nie tylko określone grupy produktów, ale także całkowite spożycie energii z dietą oraz atmosfera w jakiej spożywamy posiłki. Wykazano, że w przeciwieństwie do nadmiernego spożycia energii, umiarkowane ograniczenie kalorii przy odpowiednim spożyciu składników odżywczych wiąże się z działaniem przeciwzapalnym.

Zgodnie z założeniami diety przeciwzapalnej
Warto spożywać: Warto ograniczyć spożycie:
·       różnorodne warzywa i owoce
·       pełnoziarniste produkty zbożowe,
·       kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone w postaci tłustych ryb, olejów, orzechów, pestek, nasion,
·       produkty będące źródłem białka roślinnego np. soję, fasolę, ciecierzycę, soczewicę,
·       produkty mleczne, szczególnie produkty fermentowane takiej jak: kefir, jogurt,
maślanka

·       jaja
·       mięsa czerwonego i przetworzonego (np. wędlin),
·       węglowodanów prostych,
·       nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się głównie w produktach odzwierzęcych,
·       produktów wysokoprzetworzonych,
·       żywności typu fast- food,
·       słonych przekąsek,
·       słodkich napojów,
·       alkoholu

 

Piśmiennictwo:

  1. Ricker MA, Haas WC. Anti-Inflammatory Diet in Clinical Practice: A Review. Nutr Clin Pract. 2017 Jun;32(3):318-325. doi: 10.1177/0884533617700353.
  2. 2.Mazurek T.Aktywność prozapalna tkanki tłuszczowej – nowe spojrzenie na etiologię miażdżycy, I Katedra i Klinika Kardiologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny. Kardiol Pol 2009; 67: 1119-1124.
  3. 3.Hanna Szpunar-Radkowska. Dieta w endometriozie. PZWL 2021
  4. https://www.drweil.com/diet-nutrition/anti-inflammatory-diet-pyramid/dr-weils-anti-inflammatory-food-pyramid/ [Dostęp 20.04.2023]
  5. Zwickey H., Horgan A., Hanes D., Schiffke H., Moore A., Wahbeh H., Jordan J., Ojeda L., McMurry M., Elmer P., Purnell JQ. Effect of the Anti-Inflammatory Diet in People with Diabetes and Pre-Diabetes: A Randomized Controlled Feeding Study. J Restor Med. 2019;8(1):e20190107. doi: 10.14200/jrm.2019.0107. Epub 2019 Feb 15. PMID: 31179163; PMCID: PMC6550471.
  6. Kenđel Jovanović, G.; Mrakovcic-Sutic, I.; Pavičić Žeželj, S.; Šuša, B.; Rahelić, D.; Klobučar Majanović, S. The Efficacy of an Energy-Restricted Anti-Inflammatory Diet for the Management of Obesity in Younger Adults. Nutrients 2020, 12, 3583.Dostępny w: https://doi.org/10.3390/nu12113583
  7. Michael D. Wirth, James R. Hébert, Nitin Shivappa, Gregory A. Hand, Thomas G. Hurley, Clemens Drenowatz, Daria McMahon, Robin P. Shook, Steven N. Blair, Anti-inflammatory Dietary Inflammatory Index scores are associated with healthier scores on other dietary indices, Nutrition Research, Volume 36, Issue 3, 2016, Pages 214-219,ISSN 0271-5317. Dostępny w: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.11.009
  8. Tolkien K, Bradburn S, Murgatroyd C. An anti-inflammatory diet as a potential intervention for depressive disorders: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2019 Oct;38(5):2045-2052. doi: 10.1016/j.clnu.2018.11.007. Epub 2018 Nov 20. PMID: 30502975.
  9. Halpern G, Schor E, Kopelman A. Nutritional aspects related to endometriosis. Rev Assoc Med Bras (1992). 2015 Nov-Dec;61(6):519-23. doi: 10.1590/1806-9282.61.06.519. PMID: 26841161.
  10. Lachowicz K., Stachoń M., Pałkowska-Goździk E. i wsp.: Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto, Kosmos 2019, 2, 201-214.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta przeciwzapalna

To może Cię zainteresować