Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pułapki dietetyczne podczas odchudzania
Wyszukiwarka

Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Autor

Podjęcie świadomej decyzji o rozpoczęciu odchudzania to pierwszy krok do sukcesu. Żeby go osiągnąć, potrzeba jeszcze utrzymywania zaleceń i unikania tzw. pułapek dietetycznych. Zalicza się do nich jedzenie zbyt... małych porcji, głodowanie, ciągłe liczenie kalorii i brak aktywności fizycznej. 
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Dobrze zaplanowana dieta odchudzająca oparta na zaleceniach zdrowego żywienia powinna przynosić widoczne efekty. Prawidłowe tempo zrzucania niechcianych kilogramów wynosi zwykle około 2–4 kg miesięcznie. Niektóre błędy dietetyczne, często wynikające z mylnych przekonań i mitów dotyczących stosowania diety odchudzającej, wcale nie pomagają w osiąganiu założonych rezultatów.

Mit 1. Jak się odchudzasz, to jedz mało

Nic bardziej mylnego. Jedzenie zbyt małych ilości jedzenia nie tylko nie przyśpieszy zrzucania zbędnych kilogramów, lecz wręcz spowolni ich utratę lub nawet zatrzyma prawidłowy proces odchudzania.

Drugim, niekorzystnym efektem jedzenia zbyt małych ilości w stosunku do potrzeb organizmu jest ciągłe odczuwanie głodu. Z jednej strony stwarza to ryzyko pojadania w międzyczasie, a z drugiej powoduje nieustanne myślenie o jedzeniu. Trudno sobie z tym poradzić. Takie sytuacje z pewnością zaburzą prawidłowe chudnięcie. Z tego względu zaleca się regularne spożywanie w ciągu dnia 4–5 posiłków, po których odczuwamy lekkie uczucie sytości. 

Mit 2. Zacznij odchudzanie od głodówki

Głodówka nie jest metodą odchudzania. Nasz organizm, by prawidłowo funkcjonował, potrzebuje codziennie otrzymać w pożywieniu odpowiednią ilość energii (potocznie zwanej kaloriami), zgodną z podstawową przemianą materii, czyli minimalną ilość kalorii potrzebnych do właściwej pracy organizmu. Głodówka nie tylko zatrzyma prawidłowe chudnięcie, lecz wręcz może przyczynić się do wzrostu kilogramów, gdy zaczniemy znów jeść.

Ponadto głodówka czy nieregularne spożywanie posiłków powoduje odczuwanie niepohamowanego apetytu i chęć pojadania produktów wysokokalorycznych, głównie tłustych lub słodkich. Efektem tego będzie brak zrzucenia zbędnych kilogramów, a wręcz przybieranie na wadze.

Mit 3. Dieta na odchudzanie wystarczy

Podczas gubienia zbędnych kilogramów, poza utrzymywaniem prawidłowo zbilansowanej diety niskoenergetycznej opartej na zaleceniach zdrowego żywienia, równie ważna jest aktywność fizyczna. To nie tylko metoda utrzymywania odpowiedniej kondycji organizmu, lecz także sposób na spalanie tkanki tłuszczowej i zapewnienie sobie dobrego samopoczucia. Zaleca się utrzymywanie regularnej aktywności fizycznej przez większość dni w tygodniu. Wystarczy poświęcić jej 30–60 minut dziennie. 

Mit 4. Jak się odchudzasz, to licz kalorie

Stosowanie diety odchudzającej to nie tylko liczenie kalorii. Liczy się przede wszystkim prawidłowe zbilansowanie diety w podstawowe składniki odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, oraz odpowiedni dobór produktów, zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. Dla przykładu: 1200 kcal to mogą być 2–3 batoniki lub kilka kilogramów jedzenia zalecanego w ramach zasad zdrowego żywienia.

Mit 5. Dieta odchudzająca jest monotonna i niesmaczna

Dobór produktów podczas stosowania diety odchudzającej jest zgodny z zaleceniami zdrowego żywienia i produktami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by posiłki były smaczne i kolorowe. Ich podstawą powinny być warzywa, by utrzymać niskokaloryczność diety, a różnorodność sposobu ich wykorzystania sprawi, że nie będzie ona monotonna. Im bardziej różnorodne posiłki, tym dieta lepiej zbilansowana w niezbędne składniki pokarmowe. Tak skomponowanej diecie towarzyszy satysfakcja z jedzenia zdrowych potraw, przyjemność jedzenia smacznych potraw, a niekiedy poznawanie nowych smaków.

0 komentarzy