Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową

Składniki: - 3 czubate łyżki kaszy jaglanej na sucho (40 g) - 120 g świeżego halibuta - 5-6 pomidorków koktajlowych - duża garść surowego szpinaku - 1/3 średniej papryki - 2 łyżki nasion słonecznika - 2 plastry cytryny - 1 łyżka oliwy z oliwek - przyprawy: świeża bazylia, tymianek

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Halibuta oczyścić i osuszyć.
3. Pietruszkę i bazylię zmiksować z dodatkiem oliwy i nasion słonecznika.
4. Rybę polać przygotowanym wcześniej pesto, na wierzch dodać dwa plasterki cytryny i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 20-25 minut.
5. Warzywa: pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i paprykę umyć i oczyścić. Pokroić wedle uznania i połączyć z odrobiną oliwy z oliwek i tymiankiem.
6. Gotową rybę podawać z sałatką pomidorową i kaszą jaglaną.

Kaloryczność 1 porcji: 606 kcal
Białko: 28,8 g
Tłuszcze: 37,3 g
Węglowodany: 42,4 g
Błonnik: 6 g

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje