Strona główna/Przepisy/Dania główne/Halibut z pesto pietruszkowym...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową porcji

Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową

Składniki( porcji):

kasza jaglana
40 g
halibut świeży
120 g
pomidorki koktajlowe
5-6
szpinak
1 duża garść
papryka
1/3
nasiona słonecznika
2 łyżki
cytryna plastry
2
oliwa z oliwek
1 łyżka
bazylia świeża
do smaku
tymianek
do smaku
pietruszka
do pesto

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Halibuta oczyścić i osuszyć.
  3. Pietruszkę i bazylię zmiksować z dodatkiem oliwy i nasion słonecznika.
  4. Rybę polać przygotowanym wcześniej pesto, na wierzch dodać dwa plasterki cytryny i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut.
  5. Warzywa: pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i paprykę umyć i oczyścić. Pokroić wedle uznania i połączyć z odrobiną oliwy z oliwek i tymiankiem.
  6. Gotową rybę podawać z sałatką pomidorową i kaszą jaglaną.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 606 kcal
Białko: 28.8 g
Tłuszcz: 37.3 g
Węglowodany: 42.4 g
Błonnik: 6 g