Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu

Przepis na 3 porcje Składniki: - 6 kromek chleba żytniego razowego - 1 średnia cukinia - 1 średnia papryka czerwona - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 małe garście orzechów laskowych (40 g) - ½ opakowania miękkiego tofu (100 g) - kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski lub kostkę. Warzywa podsmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek.
  2. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  3. Pieczywo posmarować pastą.

 

Kaloryczność 1 porcji: 385 kcal

Białko: 12 g

Tłuszcz: 19 g

Węglowodany: 52,5 g

 

 

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje