Dział
Fakty i mity
Na przestrzeni lat powstało wiele mitów dotyczących żywienia oraz zdrowego stylu życia. W tej sekcji rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące zdrowego stylu życia na podstawie wiarygodnych danych naukowych.
Czy stosować dietę bezglutenową w chorobie Hashimoto?
Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi najważniejszy element terapii, jednak coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowe żywienie może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia chorób tarczycy.
Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?
Jod jest mikroelementem niezbędnym dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Do zapewnienia normalnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz utrzymania zdrowia konieczne jest regularne przyjmowanie jodu.
GMO – z czym to się je?
Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt z jednoczesnym poszanowaniem środowiska naturalnego. Z drugiej strony rosną obawy konsumentów, co do bezpieczeństwa żywności wyprodukowanej z zastosowaniem tych metod jakimi są np. modyfikacje genetyczne.
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?
Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali w prestiżowym czasopiśmie JAMA wyniki badań, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem jajek, a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Autorzy badania przyjęli, że jedno duże jajo zawiera 186 mg cholesterolu. Związek z chorobami sercowo-naczyniowymi (SN) analizowano w zależności od spożycia ilości jajek lub cholesterolu dziennie.
Peganizm – modna dieta na 2019?
Dietetyka i trendy żywieniowe co roku nas zaskakują. Przybywa planów żywieniowych, które mają być remedium na walkę z nadmierną masą ciała, hamować proces starzenia się organizmu i chronić przed zachorowaniem na większość chorób. Dieta pegan ma być jedną z tych cudownych, leczniczych diet. Czy faktycznie taką jest?
Czy można jeść po 18-tej?
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Czy trzeba ograniczyć węglowodany, żeby schudnąć?
Węglowodany nie są jednorodną grupą. Ze względu na budowę i właściwości fizykochemiczne dzielimy je na węglowodany proste i złożone, czyli mono- i polisacharydy.
Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?
Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów. Zastanawiamy się nad jej spożyciem w okresie okołomenopauzalnym. I tak można wymieniać praktycznie w nieskończoność. Najwięcej obaw budzi jednak relacja pomiędzy spożyciem soi a płodnością u mężczyzn i występowaniem zaburzeń funkcji seksualnych. Jaka jest prawda? Czy mężczyźni mają się czego obawiać?
Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w najnowszych zaleceniach zaproponowała obniżenie spożycia cukrów wolnych (dodanych) do poniżej 10% całodziennej energii, optymalnie do 5% energii ogółem.
Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?
Podstawowym składnikiem pieczywa jest mąka. Wartość kaloryczna mąki pszennej i żytniej jest bardzo zbliżona, zatem o ewentualnej różnicy w wartości energetycznej pomiędzy różnymi rodzajami pieczywa decydują dodatki, stosowane przy wypieku wyrobów piekarniczych.