Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

2 stycznia 2017     czas czytania < 1
Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy wspólnie określić harmonogram posiłków i zachęcać do realizacji tego planu. Pominięty posiłek to zmniejszona ilość składników odżywczych w całodniowym rozrachunku energetyczno-odżywczym.

Dokonuj regularnych zakupów – zaplanowane posiłki wymagają składników, z których powstanie danie. Częste zakupy zmniejszą ryzyko nadwyrężenia układu kostno-szkieletowego przy noszeniu, co się zdarza w przypadku zakupów robionych rzadziej, ale większych. Dodatkowo, zakupy to zwiększenie aktywności fizycznej. 

Staraj się urozmaicać potrawy, komponuj dania z różnych produktów w obrębie danych grup. Im bardziej urozmaicona dieta, tym mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Warto również eksperymentować w kuchni, co pokazuje nowe możliwości wykorzystania tradycyjnych produktów. Dieta seniorów to potrawy lekkostrawne i delikatne dla przewodu pokarmowego, uwzgledniające możliwość wystąpienia zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu. Preferowane jest gotowanie (w wodzie, na parze), duszenie, pieczenie (bez dodatku tłuszczu). Przygotowując menu, należy wziąć pod uwagę możliwość gryzienia, czyli – w miarę potrzeby – potrawy miękkie (np. gotowane warzywa), musy, mielone (orzechy, nasiona), mięsa w sosie (wilgotne dania, które nie podrażnią przełyku i jamy ustnej w trakcie gryzienia i połykania). Ważną kwestią jest atrakcyjność potraw, które poprzez swoją wizualność będą stanowiły zachętę dla osób z obniżonym łaknieniem.

Nie bój się nowości – może warto odkryć coś innego, coś nowego… Olej lniany do smarowania pieczywa zamiast masła i margaryny? Komosa ryżowa do obiadu? Tofu pieczone na kolację? Dlaczego nie?!

Zaszalej! Urozmaicaj!

Czytaj etykiety!

Zapraszamy do eksperymentów – poznaj nowe smaki i przepisy.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

To może Cię zainteresować