Jajka powinny zajmować szczególne miejsce w diecie dzieci ze względu na swój cenny skład: pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E, foliany, żelazo, cynk, fosfor, jod oraz karotenoidy jak zeaksantyna, luteina (mające istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza u dzieci i młodzieży coraz częściej spędzających czas przed ekranem komputera czy smartfona). Dlatego warto, aby jajka często gościły na talerzu najmłodszych. Nie jest wskazane, by rodzice rezygnowali z podawania dzieciom jaj, sugerując się zaleceniami dotyczącymi żywienia osób dorosłych zwłaszcza z problemami z gospodarką lipidową.  

Warto, aby dzieci jadły jajka

Jaja kurze sÄ… doskonaÅ‚ym skÅ‚adnikiem, do urozmaicenia codziennego jadÅ‚ospisu dziecka, a zwÅ‚aszcza Å›niadania.  Coraz wiÄ™cej jest dowodów na to, że spożywanie jaj wiąże siÄ™ z poprawÄ… jakoÅ›ci diety i zwiÄ™ksza odczucie sytoÅ›ci po posiÅ‚ku. Spożywanie Å›niadaÅ„ przez dzieci jest podstawÄ… zdrowego żywienia. Ważne, aby ten pierwszy posiÅ‚ek opieraÅ‚ siÄ™ na produktach mlecznych jak: mleko, twarogi, napoje mleczne fermentowane (kefir, jogurt naturalny) naprzemiennie z potrawami z jaj (jajecznica, jajka na miÄ™kko, jajka sadzone);  nie zapominajÄ…c o produktach zbożowych peÅ‚noziarnistych. Należy przy tym ograniczać spożycie na śniadanie produktów sÅ‚odkich jak: dżemy, sÅ‚odkie desery mleczne, kremy czekoladowe, ze wzglÄ™du na znacznÄ… zawartość cukru.

Kontrowersje wokół ilości spożywanych jaj

W przeszÅ‚oÅ›ci obawiano siÄ™, że spożywanie jaj może podnosić poziom cholesterolu we krwi, co zwiÄ™ksza ryzyko wystÄ…pienia chorób serca. Wyniki badaÅ„ z ostatnich lat dowodzÄ…, że konieczne byÅ‚o zrewidowanie poglÄ…dów na rolÄ™ jaja kurzego w żywieniu czÅ‚owieka. Cholesterol zawarty w jajach w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków, nie wpÅ‚ywa na poziom cholesterolu we krwi, tak jak tÅ‚uszcze nasycone  w tym tÅ‚uszcze trans, tak czÄ™sto obecne w sÅ‚odyczach i ciastkach. Żółtko jaja ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych do cholesterolu i odpowiedniÄ… ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 sztuk jaj dziennie nie powoduje u zdrowego dorosÅ‚ego czÅ‚owieka wzrostu cholesterolu. Aktualne badania wskazujÄ…, że spożycie jaj – jako części zdrowej, zbilansowanej diety – nie zwiÄ™ksza znaczÄ…co poziomu cholesterolu u wiÄ™kszoÅ›ci zdrowych ludzi w tym dzieci. Zważywszy że niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym skÅ‚adzie i wartoÅ›ci odżywczej, zaleca siÄ™, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i mÅ‚odzież mogli spożywać 1 jajko dziennie.

 

Inne nowości z kategorii Dzieci i młodzież: