Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

9 grudnia 2016     czas czytania < 1
W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. U osób z łagodnym lub umiarkowanym nadciśnieniem zwiększone spożycie potasu może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi! Być może dzięki temu lekarz zaproponuje zmniejszenie dawek leków.  

Magnez chroni ściany naczyń krwionośnych, powoduje również rozkurcz naczyń poprzez wpływ na ich błonę mięśniową. Jego niedobór może sprzyjać występowaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego! Jeśli chodzi o wapń, to on również sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi i warunkuje prawidłową czynność serca.

Oczywiście jedzenie warzyw i owoców ma jeszcze inne dobroczynne skutki. Jak zatem zwiększyć ich ilość w codziennych posiłkach?

  • Zupy są doskonałym źródłem warzyw. Ważne jednak, żeby nie gotować ich na kostkach rosołowych lub tłustych wywarach.
  • Zamiast plasterka pomidora na kanapkę – podziel go na ćwiartki i w tej postaci zjedz (całego) z kanapką. Można też kroić go w plastry, a nie plasterki.
  • Nie zapominaj o liściach sałaty: dodawaj je do każdej kanapki, na obiad podawaj mięso lub rybę także na liściach – taka kompozycja ładnie wygląda i jest zdrowa!
  • Ziemniaki, ryż, kaszę, posypuj natką pietruszki i koperkiem, dodawaj je też do zupy.
  • Do jogurtu wkrajaj świeże owoce.
  • Do sosów, gulaszy, zup, dodawaj dużo wszelkich warzyw. Jeśli nie masz czasu ich obierać i kroić, mogą pochodzić z mrożonek – kupionych lub przygotowanych wcześniej samodzielnie.
  • Do sałatek i kanapek dodawaj kiełki. I, oczywiście, jedz dużo sałatek.

Pozostają jeszcze przekąski. Do wyboru: marchewki, seler naciowy, kalarepa, pomidorki koktajlowe, truskawki, jagody, jabłka, kilka orzechów dziennie, gruszki, śliwki czy banany.

Dla dociekliwych – potas i magnez w żywności

Najbardziej zasobne w potas są:

  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • korzeń pietruszki,
  • zielone warzywa liściaste,
  • morele,
  • banany,
  • awokado.

Z innych grup produktów szczególnie dużą zawartością potasu charakteryzują się: kasza gryczana, płatki owsiane, otręby, nasiona roślin strączkowych – soja, fasola, rodzynki, migdały.

Magnez znajdziesz w:

  • warzywach liściastych,
  • kiełkach zbóż,
  • otrębach,
  • razowym, pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, grubych kaszach i brązowym ryżu,
  • kakao,
  • orzechach,
  • pestkach dyni i słonecznika,
  • soi,
  • soczewicy.

Dobrym sposobem uzupełnienia magnezu w diecie jest picie wody mineralnej niskosodowej bogatej w magnez. Czytaj etykiety i wybieraj właśnie taką!

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

To może Cię zainteresować