Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Autor

W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. U osób z łagodnym lub umiarkowanym nadciśnieniem zwiększone spożycie potasu może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi! Być może dzięki temu lekarz zaproponuje zmniejszenie dawek leków.  
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Magnez chroni ściany naczyń krwionośnych, powoduje również rozkurcz naczyń poprzez wpływ na ich błonę mięśniową. Jego niedobór może sprzyjać występowaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego! Jeśli chodzi o wapń, to on również sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi i warunkuje prawidłową czynność serca.

Oczywiście jedzenie warzyw i owoców ma jeszcze inne dobroczynne skutki. Jak zatem zwiększyć ich ilość w codziennych posiłkach?

  • Zupy są doskonałym źródłem warzyw. Ważne jednak, żeby nie gotować ich na kostkach rosołowych lub tłustych wywarach.
  • Zamiast plasterka pomidora na kanapkę – podziel go na ćwiartki i w tej postaci zjedz (całego) z kanapką. Można też kroić go w plastry, a nie plasterki.
  • Nie zapominaj o liściach sałaty: dodawaj je do każdej kanapki, na obiad podawaj mięso lub rybę także na liściach – taka kompozycja ładnie wygląda i jest zdrowa!
  • Ziemniaki, ryż, kaszę, posypuj natką pietruszki i koperkiem, dodawaj je też do zupy.
  • Do jogurtu wkrajaj świeże owoce.
  • Do sosów, gulaszy, zup, dodawaj dużo wszelkich warzyw. Jeśli nie masz czasu ich obierać i kroić, mogą pochodzić z mrożonek – kupionych lub przygotowanych wcześniej samodzielnie.
  • Do sałatek i kanapek dodawaj kiełki. I, oczywiście, jedz dużo sałatek.

Pozostają jeszcze przekąski. Do wyboru: marchewki, seler naciowy, kalarepa, pomidorki koktajlowe, truskawki, jagody, jabłka, kilka orzechów dziennie, gruszki, śliwki czy banany.

Dla dociekliwych – potas i magnez w żywności

Najbardziej zasobne w potas są:

  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • korzeń pietruszki,
  • zielone warzywa liściaste,
  • morele,
  • banany,
  • awokado.

Z innych grup produktów szczególnie dużą zawartością potasu charakteryzują się: kasza gryczana, płatki owsiane, otręby, nasiona roślin strączkowych – soja, fasola, rodzynki, migdały.

Magnez znajdziesz w:

  • warzywach liściastych,
  • kiełkach zbóż,
  • otrębach,
  • razowym, pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, grubych kaszach i brązowym ryżu,
  • kakao,
  • orzechach,
  • pestkach dyni i słonecznika,
  • soi,
  • soczewicy.

Dobrym sposobem uzupełnienia magnezu w diecie jest picie wody mineralnej niskosodowej bogatej w magnez. Czytaj etykiety i wybieraj właśnie taką!

 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: