Magnez chroni ściany naczyń krwionośnych, powoduje również rozkurcz naczyń poprzez wpływ na ich błonę mięśniową. Jego niedobór może sprzyjać występowaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego! Jeśli chodzi o wapń, to on również sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi i warunkuje prawidłową czynność serca.
Oczywiście jedzenie warzyw i owoców ma jeszcze inne dobroczynne skutki. Jak zatem zwiększyć ich ilość w codziennych posiłkach?
- Zupy są doskonałym źródłem warzyw. Ważne jednak, żeby nie gotować ich na kostkach rosołowych lub tłustych wywarach.
- Zamiast plasterka pomidora na kanapkę – podziel go na ćwiartki i w tej postaci zjedz (całego) z kanapką. Można też kroić go w plastry, a nie plasterki.
- Nie zapominaj o liściach sałaty: dodawaj je do każdej kanapki, na obiad podawaj mięso lub rybę także na liściach – taka kompozycja ładnie wygląda i jest zdrowa!
- Ziemniaki, ryż, kaszę, posypuj natką pietruszki i koperkiem, dodawaj je też do zupy.
- Do jogurtu wkrajaj świeże owoce.
- Do sosów, gulaszy, zup, dodawaj dużo wszelkich warzyw. Jeśli nie masz czasu ich obierać i kroić, mogą pochodzić z mrożonek – kupionych lub przygotowanych wcześniej samodzielnie.
- Do sałatek i kanapek dodawaj kiełki. I, oczywiście, jedz dużo sałatek.
Pozostają jeszcze przekąski. Do wyboru: marchewki, seler naciowy, kalarepa, pomidorki koktajlowe, truskawki, jagody, jabłka, kilka orzechów dziennie, gruszki, śliwki czy banany.
Dla dociekliwych – potas i magnez w żywności
Najbardziej zasobne w potas są:
- ziemniaki,
- pomidory,
- korzeń pietruszki,
- zielone warzywa liściaste,
- morele,
- banany,
- awokado.
Z innych grup produktów szczególnie dużą zawartością potasu charakteryzują się: kasza gryczana, płatki owsiane, otręby, nasiona roślin strączkowych – soja, fasola, rodzynki, migdały.
Magnez znajdziesz w:
- warzywach liściastych,
- kiełkach zbóż,
- otrębach,
- razowym, pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, grubych kaszach i brązowym ryżu,
- kakao,
- orzechach,
- pestkach dyni i słonecznika,
- soi,
- soczewicy.
Dobrym sposobem uzupełnienia magnezu w diecie jest picie wody mineralnej niskosodowej bogatej w magnez. Czytaj etykiety i wybieraj właśnie taką!
0 komentarzy