Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty

Składniki: - 1 torebka brązowego ryżu - 250 g piersi z kurczaka - 200 g kapusty (ok. 1/10 główki) - 4 średnie marchewki - 50 g świeżo wyciśniętego soku z połówki pomarańczy - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - 3 łyżeczki świeżego kopru - 1 ząbek czosnku - przyprawy: papryka suszona słodka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano i tymianek (suszone)

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Pierś z kurczaka pokroić na 4-6 mniejszych kawałków, natrzeć ziołami. Umieść w rękawie do pieczenia. Piec przez około 35 minut w 200oC.
3. Przygotowanie surówki: kapustę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na cienkie paski. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać razem z kapustą. Dodać sok z pomarańczy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać koprem, polać łyżeczką oleju i przyprawić ziołami.

Kaloryczność 1 porcji: 458 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcze: 16,5 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje