Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Choroba a dieta/Inne/Dna moczanowa: jak sobie z nią...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?

Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?

9 grudnia 2016     czas czytania 2 min
Nadmierne stężenie kwasu moczowego w organizmie to główny powód dny moczanowej. Dlatego osobom, które borykają się z tą chorobą – niezależnie od tego, czy są właśnie w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia – zaleca się dietę niskopurynową, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn.

To puryny stanowią główną przyczynę rozwoju choroby: po dostaniu się do organizmu wraz z pożywieniem przekształcają się w kwas moczowy. Kiedy jego stężenie w organizmie wzrośnie pojawiają się napady bólowe, które mogą przeistoczyć się w przewlekły stan zapalny.  

Puryny są związkami obecnymi w żywności, które po dostaniu się do organizmu przekształcają się w kwas moczowy. W diecie niskopurynowej nie powinno się przekraczać 300 mg (w przypadku ataków do 120 mg) kwasu moczowego na dobę. Spokojnie! Nie musisz robić zakupów z kalkulatorem! Wystarczy kierować się ogólnymi zaleceniami, czyli ograniczyć te produkty, które zawierają duże ilości puryn i zwiększyć udział tych, które zawierają ich mało, oraz tych, które sprzyjają wydalaniu kwasu moczowego.

Co oznacza dieta niskopurynowa?

Dieta stosowana w przypadku dny moczanowej powinna się przede wszystkim opierać na eliminacji z diety pokarmów, które są bogate w związki purynowe, takich jak:

  • czerwone mięso,
  • podroby,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • tłuszcze zwierzęce,
  • alkohol.

W przypadku nasilenia objawów choroby, możesz spróbować ograniczyć również spożycie warzyw, takich jak: szpinak, brokuł, brukselka, por oraz nasion roślin strączkowych (np. fasola, soczewica).

Wyniki badań dotyczących ich szkodliwości w przypadku występowania dny moczanowej są jednak niejednoznaczne.

A co w zamian…

Na Twoją korzyść wpłynie zwiększone spożycie warzyw, owoców, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, tłuszczów roślinnych (np. oleje, orzechy, pestki) i niskoprzetworzonych produktów zbożowych, np. kasz gruboziarnistych, chleba razowego, makaronu pełnoziarnistego.

Czy wiesz, że…

  • Badania wykazały, że osoby spożywające minimum jedną porcję produktów mlecznych w ciągu dnia miały niższe stężenia kwasu moczowego we krwi w porównaniu do osób, które nie uwzględniły tych produktów w swoim jadłospisie.
  • Po co warzywa i owoce? Są cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, które wykazują ochronne działanie przed rozwojem dny.
  • W dnie moczanowej szczególną uwagę trzeba przykładać do tłuszczów. Dowiedziono, że dieta bogatowęglowodanowa (czyli obfitująca w warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału) wzmaga wydalanie kwasu moczowego z moczem, natomiast dieta obfitująca w tłuszcze sprzyja ich gromadzeniu w organizmie.
  • Warto też sporo pić, zwłaszcza po posiłkach i przed snem, bo to także znacznie ułatwia nerkom wydalanie kwasu moczowego.

Pamiętaj!

Sposób żywienia osób chorujących na dnę moczanową powinien być oparty na diecie niskopurynowej, z ograniczeniem fruktozy, alkoholu i znacznych ilości tłuszczu.

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule pt.: Dna moczanowa: produkty zalecane i nieskazanew diecie.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?

To może Cię zainteresować