Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nowy początek

Nowy początek

2 stycznia 2017     czas czytania < 1
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników. 

Nie istnieje JEDEN produkt spożywczy, który dostarczałby wszystkich podstawowych składników odżywczych i chronił nas przed procesem starzenia się.  Sposób, w jaki się żywimy, wybór różnorodnych produktów spożywczych podczas zakupów i forma przygotowania potraw ma  ogromny wpływ na nasze samopoczucie i nastrój. Gwarantuje także prawidłowy poziom energii do codziennego funkcjonowania. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów spożywczych z różnych grup, czyli spożywanie warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięsa, ryb, mleka i jego przetworów (jogurty, maślanki, kefiry) w odpowiednich ilościach. Jadłospis osoby po 65. roku życia powinien być urozmaicony, dostarczający żywności najbardziej wartościowej pod względem odżywczym.

Dlaczego?

Odpowiedź jest prosta! W każdym wieku możemy wzmocnić naszą kondycję, czy mamy 40 czy 70 lat! Najłatwiej nasz stan zdrowia ocenimy, poddając się podstawowym badaniom lekarskim, czyli ogólnemu badaniu krwi. Jeżeli po wykonaniu badań kontrolnych wyniki wskazują, że masz niski poziom np. żelaza, warto przeanalizować swój codzienny jadłospis, gdyż niedobory wybranych składników odżywczych mogą pochodzić właśnie z nieprawidłowego odżywiania!

Odżywianie w starszym wieku i dostarczanie tego, co najbardziej potrzebne seniorowi, aby cieszył się pełnią życia, nie musi być trudne! Nasze wskazówki pozwolą Ci w łatwy sposób zapewnić właściwy poziom niezbędnych składników odżywczych, tj. białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów.

Twój nowy początek to zdrowie na 5 z plusem, czyli: 

  1. Posiłki 
  2. Produkty spożywcze 
  3. Skład diety 
  4. Codzienny wybór 
  5. Płyny 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Nowy początek

To może Cię zainteresować